Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > březen  > Recenze

DĚJINY BIOLOGICKÝCH TEORIÍ NOVOVĚKU V MODERNÍM ČESKÉM PŘEKLADU

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Po sto letech se českému čtenáři dostává do rukou kompletní a moderní české vydání dvoudílné publikace Dějiny biologických teorií novověku.

Autor knihy, výrazná postava českého vědeckého filozofického a společenského života první poloviny minulého století, Emanuel Rádl, nepojímá biologii jako izolovaně se vyvíjející speciální vědu, ale vykládá ji v širokém rámci evropských kulturních dějin, dějin idejí a filozofie. Jeho německy psané dvousvazkové dílo zahrnuje období od renesance do začátku 20. století a stalo se historicky vůbec prvním monumentálním výkladem o dějinách biologie jako celku. Ve 20. století silně ovlivnilo celou generaci filozofů a historiků zabývajících se zejména vznikem vývojových teorií a darwinismu jako širokého ideového proudu. Dnes patří v rámci dějin biologie již ke klasickému fondu.

Na slavnostním křtu 21. února 2007 v pražské literární kavárně nakladatelství Academia uvedl publikaci Anton Markoš slovy: "Netušili jsme, do čeho se pouštíme. Když jsme začali tuto knihu z němčiny překládat, komentovat, hledat souvislosti, hrabat se v literárních pramenech, najednou na nás promluvil neuvěřitelně bohatý a nádherný svět vědy, biologie zvlášť, a historie."

Srd