Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > březen  > Téma měsíce

VĚDA ÚSTY POPULARIZÁTORŮ

Obrázek k článku 

Prestižní ocenění – čestné medaile Vojtěcha Náprstka za soustavnou popularizační činnost v oblasti vědy – letos 6. února převzali z rukou předsedy Akademie věd ČR prof. Václava Pačesa historik dr. Dušan Třeštík a novinář Mgr. Vladimír Kořen.

"Žijeme v šťastné době a ve šťastném prostředí – jsme součástí Evropské unie. A na nás, jakožto člena tohoto společenství, se kladou i vyšší nároky na podporu vzdělání a vědy," uvedl předseda Akademie věd v úvodu slavnostního okamžiku. Věda v České republice je narozdíl např. od Koreje financována převážně ze státního rozpočtu, a proto je potřebné, aby u nás fungovala určitá odezva směrem ke společnosti, zda byly peníze vynaloženy efektivně a jejich využití na vědu přineslo kýžený efekt, dodal prof. V. Pačes.

Zpřístupňovat a vysvětlovat nové vědecké poznatky a postupy laické veřejnosti je však pro mnohé badatele nelehkým úkolem. Naštěstí jsou mezi nimi tací, kteří se možná se schopností srozumitelně a zajímavě předávat odborné vědecké poznatky už narodili. Právě mezi ně můžeme zařadit i letošního laureáta medaile Vojtěcha Náprstka historika Dušana Třeštíka z Historického ústavu AV ČR a Centra medievistických studií AV ČR, který patří k nejaktivnějším současným popularizátorům české historie. Jeho badatelská činnost se zaměřuje na politické, kulturní a hospodářské dějiny českých zemí a střední Evropy v raném a vrcholném středověku, dějiny kultury a historického poznání. Je autorem řady vědeckých a populárně vědeckých publikací, jmenujme alespoň Kosmovu kroniku, Románské umění v Čechách a na Moravě, Počátky Přemyslovců, od roku 1989 přispívá téměř do všech celostátních deníků a do širokého spektra kulturních a společenských časopisů. Akademický bulletin uveřejnil obsáhlý rozhovor s Dušanem Třeštíkem o zcela nových souvislostech mezi zavražděním knížete Václava a zrodu samostatného českého státu v podmínkách 10. století (AB 11, 12/2005, 1/2006). Poděkování, jímž osobitý historik zaujal a přinutil k souhlasnému kývání všechny přítomné, otiskujeme na str. 7–8.

Jestliže je pro některé vědce obtížným úkolem předávat své poznatky společnosti, stejně tak složitým problémem je pro mnohé z nás vytrvale a trpělivě dumat nad jednou konkrétní úlohou, což svými slovy potvrdil i druhý laureát medaile Vojtěcha Náprstka, dramaturg a redaktor České televize Vladimír Kořen: "Věda mě přitahovala již od mládí, ale chyběla mi trpělivost, která by mi umožnila věnovat se jedné konkrétní oblasti. A tak jsem skončil u novinařiny." Vladimír Kořen jako autor a dramaturg inicioval ve zpravodajství České televize kvalitní vědeckou publicistiku a stál u zrodu dvou nejúspěšnějších televizních pořadů o vědě: Česká hlava a Planeta Věda. Nyní se podílí na přípravě nového vědecko-publicistického seriálu Živé srdce Evropy. Přestože jde o mladého novináře, po několika letech jeho intenzivní vědecko-popularizační práce v České televizi lze konstatovat, že k soustavnějšímu zájmu o vědu inspiroval i své další kolegy. "Mně věda nepřijde šedivá, nepochopitelná. Pro mě je obrovským dobrodružstvím. Takže děkuji vědcům za to, že mi otevřeli svoje laboratoře, a hlavně za to, že mě drželi za ruku, abych náhodou ve svém snění a ve své procházce po dobrodružství vědy nespadl někam, kam bych neměl," sdělil Vladimír Kořen, který za popularizaci vědy získal již v loňském roce ocenění Česká hlava 2006.

GABRIELA ŠTEFÁNIKOVÁ