Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > březen  > Věda a výzkum

PRIORITY ČESKÉ TECHNOLOGICKÉ PLATFORMY PRO POTRAVINY

Potraviny a zdravý životní styl jsou hlavní náplní České technologické platformy pro potraviny (ČTP), jejíž vznik iniciovala Potravinářská komora ČR. O ustavujícím zasedání ČTP informoval AB 7–8/2006. Další zasedání se za účasti téměř stovky hostů uskutečnilo 13. prosince 2006 v Kaiserštejnském paláci v Praze.

Na jednání, které zaštítil náměstek ministra zdravotnictví ČR a hlavní hygienik ČR MUDr. Michael Vít, Ph.D., byly nově představeny řídící a dohlížecí výbor platformy. Vedle stanov byl odsouhlasen i plán činnosti platformy jako celku i plány činností jednotlivých priorit, které si ČTP předsevzala řešit v období do roku 2020.

ČTP vychází z Evropské technologické platformy Food for Life, která vytvořila vizi, cíle a strategii potravinářství v EU. V současnosti ČTP sdružuje asi 90 členů, od zemědělců přes zástupce zpracovatelského průmyslu, vysokých škol, výzkumných ústavů, dopravců, maloobchodu až po spotřebitelské svazy; prostřednictvím dohlížecího výboru Platformy je zabezpečena též účast státních a dozorových orgánů.

Vizí České technologické platformy pro potraviny je strategicky zaměřený, nadnárodní a koordinovaný výzkum v oblasti výživy, potravinářských a spotřebitelských oborů a řízení potravinového řetězce, což by mělo vést k výrobě zdokonalených potravinářských výrobků, které splní očekávání spotřebitelů. Hlavním cílem platformy je posílit konkurenceschopnost českého potravinářského průmyslu, mimo jiné tím, že podpoří ty segmenty agro-potravinářského průmyslu, které jsou méně citlivé na cenovou konkurenci, či tím, že sníží náklady na potraviny, jež přispívají ke zlepšení zdraví populace. Zdravá volba by se tak měla stát volbou snadnou.

Vedle toho chce ČTP pomoci lépe stanovit cíle výzkumu, propojovat výzkumná pracoviště s výrobními podniky a podporovat inovační schopnosti agro-potravinářského průmyslu. Dalším záměrem ČTP je usnadnit komunikaci se státní správou na jedné straně (vliv na tvorbu podpůrných programů) a spotřebitelskými organizacemi i spotřebitelem samotným na straně druhé – u spotřebitele se očekává posun k vyšší kvalitě, zdravějším produktům a tuzemským výrobcům.

Jednotlivé priority iniciativy jsou: Potraviny a zdraví (Ing. Jan Drbohlav, CSc.), Kvalita potravin (Ing. Jiří Celba, CSc.), Potraviny a spotřebitel (prof. Jaroslav Drobník) a Bezpečnost potravin (prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.).

Více informací o ČTP naleznete na oficiální internetové stránce http://www.foodnet.cz.

Josef Vačkář,
Potravinářská komora ČR