Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Partenogeneze u varanů v pražské ZOO prokázána

Vědeckému týmu doc. Daniela Frynty z Univerzity Karlovy se podařilo objasnit původ mláďat samice varana komodského v pražské ZOO. Genetické testy prokázaly, že mláďata ze čtvrté snůšky samice Aranky vznikla partenogenezí. Zoo Praha je v chovu varanů komodských světovou špičkou, nyní může přispět i světu vědy získáním mnoha dalších poznatků o biologii tohoto druhu.

Líhnoucí se varaní mládě (foto: Petr Velenský, Zoo Praha) 
 
„Hned po vylíhnutí jsme odebrali části pupečních šňůr – odběr byl zcela neinvazivní a mláďata nezatěžoval,“ uvedl doc. Danielem Frynta. Výsledky testů prokázaly, že s vysokou pravděpodobností nebyl otcem mláďat vylíhnutých ze čtvrté snůšky ani původní samec Draco, který uhynul v loňském roce, ani nový partner Aranky Leonardo. „Mláďata vznikla partenogeneticky, tedy nepohlavním způsobem rozmnožování, a Aranka se stala matkou i otcem svých vlastních mláďat,“ shrnul výsledky bádání doc. Frynta.
 
Nepohlavní rozmnožování bylo u varanů komodských prokázáno až v roce 2006 a způsob, jakým k němu dochází, zatím není zcela objasněn . „Dá se předpokládat, že v ostrovním rozdrobeném areálu může sloužit samicím, které se ocitnou bez samce. Mláďata zplozená partenogeneticky jsou vždy samčího pohlaví - samice si tak samy zplodí partnera, se kterým se mohou dál rozmnožovat. Ve zkoumání tohoto jevu jsme ale na začátku a budeme se ho snažit ještě osvětlit,“ uvedl Petr Velenský, kurátor plazů Zoo Praha.
 
varan_1.jpg
Samice Aranka (foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha)  
 
Otázkou nyní zůstává, zda stejným způsobem vznikla i mláďata z páté Arančiny snůšky, která se vylíhla v první polovině srpna. Pravděpodobnost je vysoká, ale potvrzení tohoto faktu si však vyžádá nové genetické testy.

 

30.8.2011