Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Pracovní versus soukromý život policistky

V novém Akademickém konferenčním centru v Sociologickém ústavu AV ČR se 3. června 2010 konala přednáška prof. Nancy Jurik a prof. Gray Cavender z Arizona State University Work-Life Balance and the Fictional Policewoman: Jane Tennison in the British TV Series Prime Suspect. Přednášku zaměřenou na téma kombinace pracovního a rodinného života zorganizovalo oddělení Gender & sociologie SOÚ AV ČR.

14_1.jpg
Foto: © Gabriela Adámková, Akademický bulletin
O kombinaci pracovního a rodinného života přednášeli Nancy Jurik a Gray Cavender z Arizona State Univerzity.

Nancy Jurik a Gray Cavender ve své prezentaci zkoumají život fiktivní policistky, hlavní detektivky Jane Tennison, která je titulní hrdinkou velmi slavného britského televizního seriálu Hlavní podezřelý, jenž měl celkem sedm sérií. Mnozí odborníci se domnívají, že kombinace osobní a profesní zodpovědnosti je předem prohraná bitva. Vědecké výsledky naznačují, že konflikty pracovní a rodinné sféry jsou výrazně genderované a ženy v této oblasti zažívají častěji tlak. Stalo se populárním zobrazovat v médiích profesně úspěšné ženy jako ty, které neprožívají žádný život, ale jen kariéru. Jejich úspěch jde na úkor romantického a mateřského naplnění. Tuto mediální konstrukci kritizovali feministické mediální odbornice a odborníci, protože naznačuje, že ženy nemohou úspěšně kombinovat úspěšnou kariéru s naplněním v osobním životě. N. Jurik a G. Cavender analyzovali sedm sérií seriálu Hlavní podezřelý, aby posoudili, jakým způsobem je zobrazována kombinace pracovního a rodinného života v jednotlivých sériích. Došli k závěru, že Jane Tennison má skutečně vážné problémy s kombinací pracovního a rodinného života. Její situace se dokonce v průběhu seriálu zhoršuje a s ohledem na realitu současné práce vyžadované od policejních, profesionálních, a dokonce i neprofesionálních povolání, reflektuje poselství Jane Tennison v seriálu skutečný svět více, než bychom si chtěli myslet.

Nancy Jurik je profesorkou Justice & Social Inquiry na Arizona State University, kde vyučuje kurzy na téma ženy a práce a ekonomická spravedlnost. Ve svých knihách a článcích se zaměřuje na gender, pracovní organizace, inovace a podnikání. Publikovala knihy Doing Justice, Doing Gender: Women in Legal and Criminal Justice Occupations (Sage, 2007), Bootstrap Dreams: U.S. Microenterprise Development in an Era of Welfare Reform (Cornell University Press, 2005). Gray Cavender je profesorem Justice & Social Inquiry na Arizona State University, kde vyučuje kurzy na téma média, právo, trest a společnost. Jeho hlavním výzkumným zájmem jsou média od tématu televizní reality show až k tématu, jak média zobrazují zločin. Jeho nejnovější kniha se jmenuje Corporate Crime Under Attack: The Fight to Criminalize Business Violence (LexisNexis, 2006). V současnosti společně píší o seriálu Hlavní podezřelý knihu.

ALENA KŘÍŽKOVÁ,
Sociologický ústav AV ČR, v. v. i.