Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2009  > leden  > Z Bruselu

O čem bude první české předsednictví v oblasti vědy a výzkumu?

Dne 1. ledna 2009 začalo první předsednictví ČR v Radě EU. Hlavním mottem našeho předsednictví je Evropa bez bariér, v oblasti vědy a výzkumu pak bylo toto motto lehce pozměněno na Evropský výzkumný prostor bez bariér.
eu2009.cz


Mezi naše priority v oblasti VaV patří:

1. Výzkumné infrastruktury – ČR se bude zabývat zejména implementací ESFRI Roadmap (Cestovní mapa Evropského strategického fóra pro infrastruktury výzkumu), její aktualizací a dokončením projednávání návrhu právního rámce panevropských výzkumných infrastruktur;

2. Rozvoj lidských zdrojů ve výzkumu;

3. Hodnocení dopadů Rámcových programů – je jedním z velkých témat v oblasti VaV. Výstupy z konference Eufordia budou sloužit jako jeden z podnětů pro Závěry Rady k hodnocení dopadů výzkumných programů, které jsou plánovány na Radu pro konkurenceschopnost v květnu 2009. Měly by se soustředit na principy a techniky hodnocení rámcových a jiných výzkumných programů s cílem zajistit efektivnější využití výstupů těchto hodnocení do přípravy programů budoucích;

4. Lublaňský proces – za českého předsednictví se začne projednávat, jak implementovat dokument 2020 Vize Evropského výzkumného prostoru, který byl schválen na posledním zasedání Rady pro konkurenceschopnost za francouzského předsednictví. Očekává se posun v implementaci iniciativ Zelené knihy o Evropském výzkumném prostoru, zejména identifikace prvních témat pro společné programování.
Vedle výše zmíněných cílů bude české předsednictví pokračovat v projednávání a provádění dalších oblastí, jako je např. EIT (sledování procesu výběru prvních znalostních a inovačních komunit), projednávání iniciativ podle článku 169 Smlouvy o ES (společné výzkumné programy v oblasti metrologie a BONUS), GMES (Globální monitoring životního prostředí a bezpečnosti), SET plán či ITER.

O předsednictví České republiky nám v krátkém rozhovoru více prozradila zástupkyně Stálé představitelky ČR při EU Jana Reinišová.
O předsednictví České republiky nám v krátkém rozhovoru více prozradila zástupkyně Stálé představitelky ČR při EU Jana Reinišová.
FOTO: www.eu2009.cz

Co znamená pro Českou republiku předsednictví v Radě EU?
Již při podávání žádosti o členství v EU ČR deklarovala, že je připravena nést svůj díl zodpovědnosti. To vystupuje do popředí zejména v momentu přebírání předsednictví. Chtěli bychom dokázat, že naše politická reprezentace a administrativa zvládá úkoly spojené s běžným chodem Unie, že budeme schopni sehrát úlohu tzv. „honest brokera“ a že za našeho vedení pokročí Unie zase o kousek dál. Byli bychom rádi, aby nikdo nepoznamenával, že se jedná o první předsednictví jedné nové členské země, a naopak, aby bylo vidět, že naše země se může měřit se všemi ostatními.

Jakou hraje roli Stálé zastoupení ČR při EU za českého předsednictví a v čem se liší od „běžné“ agendy?
Česká republika předsedá Radě Evropské unie a diplomaté Stálého zastoupení připravují či se podílejí na přípravě všech jednání ať již na úrovni ministrů či hlav vlád a států, jednají s ostatními unijními institucemi, zejména s Evropským parlamentem, Evropskou komisí, členskými i nečlenskými státy. V první polovině roku 2009 bude řada diplomatů řídit pracovní skupiny a výbory. Schůzek na různé úrovni bude jen v Bruselu za šestiměsíční české předsednictví na 2200.

Jak se Stálé zastoupení na tento náročný půlrok připravovalo?
Na předsednictví se připravujeme už od roku 2006 v rámci příprav, které řídí Úřad vlády. Stálé zastoupení například zdvojnásobilo počet diplomatů, kteří byli do Bruselu vysláni, aby zajistili fungování předsednictví. A pro každého z nás samozřejmě bylo přípravou i období, kdy v oblasti EU pracujeme.

Co bude z vašeho pohledu nejtěžší v oblasti vědy a výzkumu?
Jedním z nejobtížnějších úkolů bude hledání dohody o Nařízení stanovujícím právní rámec pro evropské výzkumné infrastruktury. Názory členských států na tuto problematiku se dnes výrazně liší. České předsednictví ale udělá vše pro to, aby se EU přiblížila k dohodě. Ta bude dalším krokem k vytvoření Evropského výzkumného prostoru bez bariér, což je naší jednoznačnou prioritou.

Táňa Perglová,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaV, Brusel,
Technologické centrum AV ČR


Důležité konference, které se budou konat za českého předsednictví v ČR:
24.–25. února 2009EUFORDIAEx-post hodnocení národních a rámcových programů
24.–25. března 2009Strengthening the ERA through Research InfrastructuresEvropské výzkumné infrastruktury, jejich role ve znalostním trojúhelníku
16.–23. dubna 2009Future and Emerging TechnologiesInformační a komunikační technologie
27.–29. dubna 2009Mobility of ResearchersMobilita výzkumných pracovníků se zaměřením na mladé vědce
7.–8. května 2009Research Connections 2009Konference zaměřená na propagaci 7. RP v nových členských státech
14.–15. května 2009Ženy ve vědě10 let aktivit na podporu žen ve vědě
3.–6. června 2009EuroNanoForumNanotechnologie napříč obory

Akce pořádané či spolupořádané kanceláří CZELO v rámci českého předsednictví:
1. dubna 2009, BruselDen českých inovacíPředstavení inovačního potenciálu českých krajů
6.–7. května 2009, LucemburskoCzech Open Days in LuxembourgSekce zaměřená na VaV, inovace, transfer technologií
26.–28. května 2009, BruselSustainable Development: Challenge for European ResearchUdržitelný rozvoj nejen v životním prostředí, ale napříč sektory
27. června 2009, BruselCzech Street PartyPředstavení české vědy na pouliční party v Bruselu