Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > duben  > Z Bruselu

JE PATENTOVÁ LITERATURA LITERATUROU ODBORNOU? URČITĚ ANO!

Obrázek k článku 

Kancelář CZELO se 27. února 2007 v Bruselu zúčastnila informačního dne na téma Patenty a inovace. Kromě zástupců Evropské komise na něm vystoupil i představitel Evropského patentového úřadu Dr. Nigel Clarke.

Cílem přednášek bylo upozornit na patentovou literaturu jako cenný zdroj výzkumné literatury. Podle Dr. Oliviera Eulaertse z Generálního ředitelství Společného výzkumného střediska se až 80 % veškerých technických informací nachází pouze v patentové literatuře. A granty EU až z 20 % dotují výzkum, který již financován byl a výsledky přinesl.

Absence určitého produktu na trhu ještě neznamená, že související výzkum nebyl patentován. Proto je důležité, aby se vědečtí pracovníci naučili s patentovými databázemi pracovat. K tomu mohou pomoci např. internetové stránky www.espacenet.com, které čítají 60 milionů různých patentových dokumentů z celého světa a jsou zdarma přístupné bez jakýchkoliv omezení.

Jak se snaží vylepšit situaci v této otázce Evropská komise? Dr. Denis Dambois z Generálního ředitelství Výzkumu upozornil, že při výběru evaluátorů hraje podstatnou roli jejich celkový přehled o daném oboru, včetně znalosti nejnovějších patentů. Tím je eliminováno riziko opakovaného financování téhož výzkumu.

Všichni přítomní se také shodli na tom, že patentovou literaturu je potřeba řadit mezi výzkumnou a je nutné systematicky motivovat výzkumné pracovníky k tomu, aby ji používali.

Táňa Perglová,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaV, Brusel,
Technologické centrum AV ČR