Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > květen  > Věda a výzkum

ČEMU SE VĚNUJE REI?

Obrázek k článku Obrázek k článku 

Již druhým rokem pracuje poradní orgán Akademické rady AV ČR – Rada pro podporu účasti AV ČR na evropské integraci výzkumu a vývoje (REI). Rada vznikla na základě závěrů XXV. zasedání Akademického sněmu a vyplývajícího úkolu – podporovat účast pracovišť Akademie a jejich badatelských týmů v rámcových programech výzkumu a vývoje Evropské unie a dalších aktivitách.

REI má svého předsedu a 17 stálých členů, které na základě doporučení ústavů potvrdila Akademická rada. Prvořadým úkolem rady je přispívat k zvýšení úspěšnosti pracovišť, zaujímat stanoviska k aktuálním otázkám vědní politiky EU v oblasti VaV a připravovat podklady, vypracovávat návrhy koncepčních opatření při konkrétních problémech pracovišť AV ČR, usilovat o zvýšení informovanosti pracovišť o programech a dokumentech vyhlašovaných Evropskou komisí.

Nejčastějším tématem zasedání Rady pro evropskou integraci bývají finanční otázky spojené s realizací evropských projektů, konkrétně novela zákona 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu a vývoje. Členové REI zde nemalou měrou přispěli k připomínkovému řízení Akademie věd k tomuto tématu a svými podněty podpořili předložení nového návrhu k parlamentnímu projednání s cílem vytvořit co nejpříznivější podmínky pro čerpání prostředků z evropských fondů pro řešitelské týmy. V oblasti financování se poměrně velká pozornost zaměřila na problematiku auditů, došlo k výměně zkušeností, diskutovalo se o možnostech externího a interního auditu.

Na přelomu letošního roku iniciovala REI v souvislosti s přechodem našich pracovišť na systém veřejných výzkumných institucí vypracování dokumentu, kterým Akademie věd ČR hromadně o této nové skutečnosti uvědomila Evropskou komisi.

Kromě finančních otázek se členové rady aktivně podíleli na připomínkovém řízení a vypracování stanoviska AV k dokumentu Evropské komise Charta pro výzkumné pracovníky a kodex chování pro přijímání výzkumných pracovníků a k problematice přijímání státních příslušníků třetích zemí jako pracovníků vědeckého výzkumu.

Diskutovalo se o mnoha ryze praktických otázkách – například zaměstnávání kmenových pracovníků na projektech, rozdílnosti v legislativě na národní a evropské úrovni apod.

Cílem práce Rady pro evropskou integraci je reagovat a poukazovat na aktuální a naléhavé problémy související s realizací evropských projektů, které trápí naše řešitelské týmy na pracovištích, přispět k jejich zpracování a řešení na vyšší úrovni, posilovat institucionální a metodickou podporu ústavů. REI zpracovává úkoly vycházející ze žádostí Akademické rady AV ČR, z podnětů pracovišť Akademie věd, podnětů odpovídajících referátů KAV ČR či vlastních členů Rady.

Budeme se rovněž těšit na případné další návrhy problémů, které Vás trápí. Bližší informace o Radě pro evropskou integraci naleznete na http://www.avcr.cz/ostatni.php?m=3&ID=206.

ALENA ŠTIKOVÁ,
tajemnice REI