Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > květen  > Výročí

KOMORNÍ ORCHESTR AKADEMIE SLAVÍ 20 LET

Obrázek k článku Obrázek k článku 

Je až k nevíře, jak čas rychle ubíhá, zvlášť když se člověk zabývá zajímavou činností. V hloubi minulého století, v r. 1987, se několik amatérských hudebníků, milovníků komorní hudby, rozhodlo, že si založí komorní orchestr, aby se mohli intenzivněji věnovat své zálibě. Poněvadž někteří z členů nově vzniklého orchestru byli v té době pracovníky Československé akademie věd, začal orchestr působit pod hlavičkou odborové organizace Fyzikálního ústavu jako její zájmové sdružení; v současnosti je KOA samostatným občanským sdružením.

Když jsme začali připravovat tento příspěvek, zjistili jsme, že předchozí článek o našem orchestru vyšel v Akademickém bulletinu už před pěti lety (AB 04/2002). Od té doby se v Komorním orchestru udála řada zajímavých věcí.

Jen stručně pro připomenutí: jsme amatérský orchestr, který pro potěšení své a občas i posluchačů provozuje komorní a symfonickou hudbu. S velkým pochopením vedení Akademie věd i pracovníků KAV pilně zkoušíme dvakrát týdně, vždy v pondělí a ve čtvrtek od 18 do 21 hodin, v budově na Národní třídě. Nejméně dvakrát ročně vystupujeme veřejně s vlastními koncerty a několikrát ročně na akcích pořádaných ústavy Akademie nebo Kanceláří AV i při dalších příležitostech.

Předchozí příspěvek vyšel v Akademickém bulletinu v předvečer naší dlouho připravované a zatím jediné zahraniční cesty – do Lucemburska, na festival Schubertiade. Velmi zajímavý a úspěšný zájezd se uskutečnil v květnu 2002 na pozvání a s podporou lucemburské agentury Music Enterprise. Od té doby jsme sice do zahraničí nevyjeli, ale "mezinárodní charakter" našeho orchestru se nám daří trvale udržovat: máme totiž mezi svými členy stále aspoň jednoho cizince (postupně japonskou houslistku, nizozemskou violistku, amerického kontrabasistu, nyní po jedné houslistce z Velké Británie a Nizozemska).

Zhruba před třemi lety, začátkem roku 2004, došlo v životě orchestru k významné události. Zakladatel, umělecký vedoucí a šéfdirigent Ing. Miroslav Bašta předal po sedmnáctiletém obětavém působení v čele orchestru taktovku svému nástupci Pavlu Hryzákovi. Generační výměna ve vedení orchestru s sebou přinesla i změny v dramaturgii. S novým dirigentem se v repertoáru orchestru začala častěji objevovat hudba 20. století, a orchestr se také začal rychle rozrůstat o další nástroje, zejména žesťové, do plného symfonického obsazení. Od podzimu 2004 začal orchestr pravidelně účinkovat v komorním smyčcovém obsazení při slavnostním předávání diplomů novým doktorům věd (DrSc.) v Knihovně Akademie věd na Národní třídě, pokračuje v příležitostných vystoupeních při vernisážích ve foyeru budovy AV ČR a dalších akcích pořádaných různými pracovišti Akademie. Pokud byste měli o vystoupení našeho orchestru při nějaké příležitosti zájem, kontaktujte autora příspěvku, dirgenta, jednatelku nebo manažera na e-mailových adresách: ctyroky@ufe.cz, hryzak@pds.pha.cd.cz, krahulcova@ibot.cas.cz, vladimir.moravec@cityofprague.cz.

Z nově nastudovaného koncertního repertoáru našeho orchestru stojí za zmínku zejména systematická pozornost věnovaná dílům moderní české skladatelky Vítězslavy Kaprálové (Vojenská symfonietta, Partita, Vánoční preludium), Poulencův Koncert pro varhany, tympány a orchestr, Hannikainenův Koncert pro harfu a orchestr op. 7 v podání Zbyňky Šolcové, Concerto dei fiori pro housle a smyčce S. Bodorové v podání Bohuslava Matouška, ale také Dvořákova Novosvětská symfonie a Koncert h-moll pro violoncello a orchestr se sólistou Martinem Bzirským. Začali jsme rovněž postupně studovat Smetanovu Mou vlast (zatím jsme uvedli části Vyšehrad a Blaník). Úzce spolupracujeme s pěveckými sbory (Chrámový sbor sv. Ducha, Mikrochor a Chorus Angelus sbormistrů K. Louly a L. Prchala) na provedení velkých oratorií. Před letošními Velikonocemi jsme třikrát provedli Dvořákovu Stabat Mater, na Dušičky připravujeme Mozartovo Requiem. Kromě velkých symfonických děl však stále rozvíjíme i komorní repertoár – např. již zmíněnou Partitu V. Kaprálové, Warlockovu Suitu Capriol, Brittenovy Variace na téma F. Bridge aj. Další podrobnosti o naší koncertní činnosti i repertoáru naleznete na naší webové stránce www.academyorchestra.org, která se nyní rovněž upravuje do nové podoby.

K 20. narozeninám orchestru připravujeme pro naše posluchače i pro členy dárek vskutku mimořádný – jubilejní koncert, na který vás všechny srdečně zveme. Uskuteční se v úterý 19. června 2007 od 19:30 hodin v Dvořákově síni Rudolfina. Program koncertu vám nejlépe přiblíží Slovo dramaturga – dirigenta, dramaturga a uměleckého šéfa orchestru Pavla Hryzáka, které uvádíme v samostatném článku. Zájemci o vstupenky z řad pracovníků AV ČR mohou napsat na kteroukoli z výše uvedených kontaktních adres, organizační pomoc při jejich předprodeji přislíbilo i Středisko společných činností AV ČR. Vstupenky budou k dispozici rovněž v předprodejních sítích Ticketpro a Via Musica.

Upřímně děkujeme vedení Akademie věd i všem pracovníkům SSČ a Kanceláře AV za maximální pochopení a neobyčejnou vstřícnost při poskytování zázemí k naší činnosti, a věříme, že nám zachovají svou přízeň i nadále, i když jim občas svou aktivitou poněkud komplikujeme život. A pokud jste sami aktivními muzikanty, rádi se s vámi setkáme při některé z našich zkoušek – dobrých a nadšených muzikantů nemáme nikdy dost!

Jiří Čtyroký,
Komorní orchestr Akademie