Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > květen  > Vědecké společnosti

ČESKÁ SPOLEČNOST CHEMICKÁ

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Čeští chemici se sdružují ve třech profesních organizacích: v České společnosti chemické, České společnosti průmyslové chemie a České společnosti chemického inženýrství. Největší i nejstarší z nich – Česká společnost chemická (ČSCH) – odvozuje svou historii od Spolku českých chemiků, který byl založen před 135 lety.

Spolek českých chemiků, na který ČSCH navazuje, vznikl v roce 1872 zásluhou profesorů Šafaříka, Štolby, Preise a Bauera. Současná Česká společnost chemická sdružuje okolo tří tisíc chemiků z oblasti akademické, univerzitní, průmyslové, zdravotnické a obchodní i z oblasti státní správy, a také kolektivní členy.

V evropském kontextu je ČSCH zakládajícím členem Evropské asociace pro chemické a molekulární vědy (EuCheMS). Spolu s Českou společností průmyslové chemie, Českou společností chemického inženýrství, Ústřední komisí chemické olympiády a Českým národním komitétem pro chemii tvoří Asociaci českých chemických společností.

V současnosti je předsedkyní ČSCH žena – prof. Jitka Ulrichová – regionální pobočky Společnosti pracují v Brně, Olomouci, Ostravě, Pardubicích, Plzni a Zlíně. Podle odborného zaměření členů jsou zřizovány jednotlivé odborné skupiny, jichž je v tuto chvíli 27 (Analytická chemie, Analytická toxikologie, Anorganická chemie, Elektrochemie, Fotochemie a molekulární fotofyzika, Fytochemie, Historie chemie, Chemická fyzika, Chemická literatura a zpracování informací, Chemická termodynamika, Chemie a technologie sacharidů, Chemické vzdělávání, Chemie životního prostředí, Chemometrie, Chromatografie a elektroforéza, Jaderná chemie, Katalýza, Kvasná chemie a biotechnologie, Makromolekulární chemie, Nátěrové hmoty, pryskyřice a pigmenty, Organická, bioorganická a farmaceutická chemie, Potravinářská a agrikulturní chemie, Reologie, Termická analýza, Toxikologie, Tuky, detergenty, kosmetická chemie, Zeolity).

Činnost ČSCH se zaměřuje především na organizování vědeckých konferencí a odborných akcí. Mezi nimi má nezastupitelné postavení Sjezd asociací českých a slovenských chemických společností, který se střídavě pořádá v ČR a SR. Letos se chystá již jeho 59. ročník, místem konání budou podruhé Tatranské Matliare.

Kromě toho ČSCH vydává národní chemický časopis Chemické listy, který v elektronické verzi naleznete na internetové adrese http://chemicke-listy.vscht.cz/. Ročně vychází 12 čísel, z nichž čtvrtletní (1, 4, 7 a 10) obsahují informační médium – Bulletin Asociace českých chemických společností. Tato čtvrtletní čísla dostávají členové České společnosti chemické v rámci členského příspěvku.

Významným domácím a zahraničním chemikům uděluje ČSCH za jejich zásluhy ceny, které jsou pojmenovány po významných českých chemicích a zakladatelích chemického spolkového života (Vojtěchu Šafaříkovi, Otto Wichterlem, Vilému Baurovi, Karlu Preisovi a Miloši Hudlickém). Vedle toho ČSCH organizuje nebo spolupořádá udělování dalších cen, určených především pro mladé a nadějné chemiky a pro nejlepší studenty. Jsou jimi: Cena Alfreda Badera, Cena firmy Merck, Cena firmy Shimadzu, Cena firmy Sigma-Aldrich, Cena České společnosti chemické za katalýzu, Cena za farmacii Aventis Pharma/Francouzské velvyslanectví, Cena za chemii Rhodia ČR/Francouzské velvyslanectví.

Podrobné informace o ČSCH a jejích aktivitách jsou zveřejněny na internetových stránkách Společnosti http://www.csch.cz nebo v Průvodci pro členy České společnosti chemické 2006–2010, který vydala ČSCH v roce 2006.

Bohumil Kratochvíl,
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze