Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > květen  > Ocenění

MEDAILE FRANTIŠKA PALACKÉHO

Obrázek k článku 

Na závěr týdne, během kterého se Thomas DaCosta Kaufmann, profesor dějin umění na univerzitě v Princetonu, New Jersey, účastnil v Praze mezinárodní vědecké konference Slezsko – země Koruny české: historie a kultura 1300–1740, převzal 6. dubna 2007 čestnou oborovou medaili Františka Palackého za zásluhy ve společenských vědách.

Palackého medaile byla udělena významnému historikovi umění již dvakrát, ale poprvé je laureátem historik umění zahraniční. Je pozoruhodné, že Thomas DaCosta Kaufmann pozici předního světového badatele v oblasti dějin umění získal na základě studia a publikování o umění středovýchodní Evropy. Jeho odborné zájmy však jsou daleko širší: je to také umění Latinské Ameriky v jeho vztahu k Evropě, historiografie dějin umění, vztah výtvarného umění k humanismu a renesanční vědě vůbec.

Thomas DaCosta Kaufmann studoval na Yale University v New Haven, Warburgově ústavu University of London a titulu Ph.D. dosáhl na Harvard University v roce 1977 disertační prací Variace na imperiální téma: Studie o ceremoniálním umění a sběratelství ve věku Maxmiliána II. a Rudolfa II., jejímž předmětem byla tvorba záhadného Giuseppe Arcimbolda. Od roku 1977 Thomas Kaufmann působí na Princeton University, jedné z nejvýznamnějších amerických univerzit, kde od roku 2007 zastává prestižní Marquand Professorship. Profesor Kaufmann je autorem řady studií na nejrůznější uměleckohistorická témata, publikoval více než desítku knih (a další jsou v tisku). Je reprezentantem amerických dějin umění v mnoha národních a mezinárodních organizacích a členem Královské švédské akademie věd, Královské vlámské akademie věd a Polské akademie věd.

Lubomír Konečný,
Ústav dějin umění AV ČR, v. v. i.