Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > květen  > Ocenění

MEDAILE J. G. MENDELA

Obrázek k článku 

Dlouholetý pracovník Botanického ústavu AV ČR a Biologické fakulty Jihočeské univerzity profesor Jiří Komárek, převzal 3. dubna 2007 čestnou oborovou medaili J. G. Mendela za zásluhy v biologických vědách.

Profesor Komárek je autorem druhého svazku celoevropské monografie oscillatoriálních cyanobakterií (sinic), který můžeme právem označit jako magnum opus, neboť odráží podstatné změny v principech moderní taxonomické klasifikace cyanobakterií v posledních desetiletích 20. století. Jmenujeme ji na prvním místě proto, že nejlépe charakterizuje osobnost Jiřího Komárka: pracovitost až do úmoru (často i do úmoru netrénovaných spolupracovníků), schopnost syntézy, flexibilitu a v neposlední řadě i zkušenosti při terénním výzkumu.

Jiří Komárek se po celou svou odbornou kariéru věnoval poznání sinic v tak různých ekosystémech, jako jsou vodní nádrže, půdy, tropy, obě polární oblasti či vysoké hory. S vývojem taxonomických metod si průběžně osvojoval metodické přístupy od klasické morfologie přes ekologii, životní cykly, ultrastrukturu, metabolity až po molekulární metody. Většina pracovníků Akademie věd si sotva dovede představit, v jakých podmínkách je v terénu třeba získávat materiál: v bahně, kontaminované vodě, v antarktické vichřici nebo při 45 °C ve stínu – často v podmínkách, kdy je běžný člověk rád, že přežívá, natož aby přesně a spolehlivě odebíral vzorky a vedl terénní záznamy.

Prof. Komárek ale věnuje péči i tomu, aby se neztratila velká pozitivní tradice solidní taxonomie v ČR (správné určování, přesný popis, správné pojmenování). Příkladem, kam může vést nesprávné určení sinice, je 53 obětí cyanobakteriálních toxinů ve vodárenské nádrži v Brazílii. J. Komárek byl přizván – dodatečně.

Jan Kirschner,
Botanický ústav AV ČR, v. v. i.