Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > červen  > Rada pro výzkum a vývoj

Informace z 223. zasedání Rady pro výzkum a vývoj 11. května 2007

Závažné projednávané body a závěry ze zasedání

Usnesení vlády o odvolání a jmenování člena RVV
Usnesením vlády ze dne 2. května 2007 č. 488 byl odvolán z funkce člena Rady ministr průmyslu a obchodu Ing. Martin Říman a novým členem Rady jmenován prof. PhDr. Petr Matějů, Ph.D.

Zajištění činnosti Rady
Rada se seznámila s výsledkem jednání u předsedy vlády ze dne 30. dubna 2007, kterého se zúčastnili vedoucí Úřadu vlády Bc. Jan Novák, Mgr. Petr Roupec za MŠMT a RNDr. Marek Blažka za RVV.

Jednání vlády o návrhu státního rozpočtu na VaV
Dne 2. 5. 2007 přerušila vláda, vzhledem k výhradám MZ, MMR a MV, projednávání návrhu státního rozpočtu na výzkum a vývoj. Materiál byl znovu projednán 16. 5. 2007. Rada vzala na vědomí výsledek jednání vlády z 2. 5. 2007 o návrhu SR VaV a schválila Návrh výdajů státního rozpočtu České republiky na výzkum a vývoj na rok 2008 s výhledem na léta 2009 a 2010, který předseda Rady předložil na schůzi vlády 16. 5. 2007.

Cíle reformy systému VaV
Rada schválila Cíle reformy systému VaV a uložila předsednictvu a sekretáři Rady předložit na 224. zasedání Rady první návrh na zajištění cílů reformy.
Mezi sedm hlavních cílů reformy patří:

  1. Výrazně snížit počet 22 rozpočtových kapitol VaV ČR, zjednodušit administrativu;
  2. Zjednodušit podporu VaV – instituce podporovat podle výsledků, týmy projektově;
  3. Zajistit excelenci ve výzkumu, její zvýhodnění a její vazbu na využití výsledků pro inovace;
  4. Podmínit programovou podporu VaV spoluprací veřejného výzkumu s uživateli výsledků VaV založenou na podílovém financování z veřejných a soukromých zdrojů;
  5. Změnit strnulost organizační struktury veřejného výzkumu;
  6. Zajistit lidi pro výzkum, jeho personální zdroje;
  7. Intenzivně zapojit ČR do VaV v EU a další mezinárodní spolupráce.

Souhrnné vyhodnocení výsledků programů VaV ukončených v roce 2005
Rada schválila výsledky meziresortního připomínkového řízení k tomuto materiálu a požádala svého předsedu o předložení materiálu vládě.

Žádost o rozpočtové opatření MŠMT a MŽP
Rada schválila návrhy odpovědí k žádostem o rozpočtová opatření MŠMT a MŽP a uložila sekretariátu Rady zaslat odpověď náměstkům ministryně školství, mládeže a tělovýchovy a ministra životního prostředí.

Výroční zpráva RVV za rok 2006
Rada schválila každoroční Výroční zprávu Rady pro výzkum a vývoj za rok 2006 a požádala svého předsedu o předložení materiálu vládě pro informaci.

Zelená kniha Evropské komise
Evropská komise počátkem dubna 2007 zveřejnila "zelenou knihu" Evropský výzkumný prostor: nové perspektivy. Jejím cílem je vyhodnotit první tříleté období (2005–2007) realizace obnovené Lisabonské strategie a stanovit priority a iniciativy pro závěrečné tříleté období (2008–2010), zároveň charakterizuje dosavadní rozvoj Evropského výzkumného prostoru (ERA) a soustřeďuje se na hlavní aspekty či potřeby dalšího rozvoje. Rada vzala na vědomí informaci o tomto materiálu a požádala členy Rady, stálé hosty a předsedy OK RVV o zaslání podkladů k diskusi k tomuto tématu do konce května 2007.

Předčasné výsledky v IS VaV
V souvislosti s přípravou na Hodnocení VaV a jejich výsledků v roce 2007 byly zjištěny případy, kdy rok uplatnění výsledku předchází roku zahájení řešení projektu nebo výzkumného záměru (výsledek vznikl dříve, než bylo zahájeno řešení příslušného projektu nebo výzkumného záměru, u kterých je výsledek vykázán). U celkem 260 projektů a výzkumných záměrů je vykázáno 1027 takovýchto tzv. předčasných výsledků. Je navrhováno, aby v rámci Hodnocení 2007 nebyly předčasné výsledky (ve vazbě na příslušné projekty a výzkumné záměry) do hodnocení zahrnuty. Příslušní předkladatelé předčasných výsledků budou vyzváni k neprodlené opravě chybných dat v termínu do 30. června 2007.

Návrh rozdělení úkolů RVV mezi místopředsedy a stálé zpravodaje Rady
Radě byl předložen návrh rozdělení úkolů RVV mezi nově zvolené místopředsedy a stálé zpravodaje Rady.