Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2008  > leden  > Obálka

NOVÉ KNIHY

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

JIŘÍ VOSKOVEC & JAN WERICH
Korespondence II

Druhý díl z plánovaného třísvazkového projektu dosud nepublikované korespondence V+W nechává nahlédnout do dopisů z let 1963 až 1968. Politické události těchto let jsou však jen pozadím Voskovcova a Werichova filozofování a jejich úvah o umění, životě a smrti. Werichovo zdraví se zhoršuje a Voskovce stále více vyčerpává existenční boj.
Matějka, L., Nadace Jana a Medy Mládkových, Akropolis, Praha 2007. Vydání 1.

K DRUHÉMU BŘEHU
Češi v prostředí francouzské společnosti 1862–1918

Práce rozkrývá osudy českých emigrantů, známých osobností, ale i obyčejných lidí, jejichž kroky vedly do Francie, především do Paříže. Pokouší se odpovědět, proč tolik generací odcházelo právě tam, za jakých okolností se jejich cesty ubíraly a co je provázelo, když se přizpůsobovali svébytnému francouzskému prostředí.
Brouček, S., Nová tiskárna, Praha 2007. Vydání 1.

KORESPONDENCE 1978–2001
Unikátní listy, otištěné v této knize, putovaly skrze ostnaté dráty – jimiž bylo obehnáno komunistické Československo až do prosince 1989 – prostřednictvím diplomatických kurýrů a vytvářely jedno z nejdůležitějších spojení mezi lidmi vnitřního a vnějšího exilu, mezi komunistickým Východem a demokratickým Západem.
Havel, V., Janouch, F., Akropolis, Praha 2007. Vydání 1.

ÚVOD DO HEIDEGGERA
Práce prof. Güntera Figala, předního německého znalce díla Martina Heideggera, je zasvěceným úvodem do filozofie jednoho z nejvýznamnějších myslitelů 20. století. V současnosti představuje toto rozsahem nevelké dílo jednu z nejzdařilejších prací, zpracovávající velké heideggerovské téma přehledně, systematicky a přístupně.
Figal, G., Academia, Praha 2007. Vydání 1.

LIDOVÁ KULTURA
Národopisná encyklopedie Čech, Moravy a Slezska

Obsáhlá třísvazková encyklopedie je uspořádána do dvou částí. První část je věnována osobnostem, druhá věcné a teoretické problematice. Téměř stočlenný kolektiv autorů vytvořil na 2800 hesel, v nichž postihuje historii a teorii oboru, hmotnou a duchovní kulturu, folklor, lidové umění, etnickou problematiku českých zemí a také životopisné portréty badatelů, sběratelů, literátů, hudebníků, výtvarných umělců, kteří se kulturou a životem českého etnika zabývali. Čtenář zde nalezne rozsáhlé soubory textů o národopisných regionech, lidové architektuře, krojích, pohádkách, pověstech, lidových písních a tancích, o hudebních nástrojích, zvycích a obyčejích, o řemeslech, lidovém výtvarném umění, lidovém zemědělství, stravě a o projevech kultu a lidové zbožnosti.
Tyllner, L., Mladá fronta, Praha 2007. Vydání 1.