Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > prosinec  > Téma měsíce

BUDIŽ SVĚTLO!

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Ačkoliv si Týden vědy a techniky i pro tentokrát zachoval svůj tradiční název, inovoval se letos do podstatně delšího časového období. Zahájila jej totiž už 25. října vernisáž Encyklopedie knihy (viz AB 11/2007). Prvním listopadovým dnem odstartovaly přednášky, workshopy, výstavy a prezentace na mnoha obvyklých i méně obvyklých místech. Ústřední motiv 7. ročníku TVT, jímž bylo světlo ve všech jeho podobách, oživila vhodně načasovaná vernisáž evropské putovní výstavy Fascinace světlem ve funkcionalistickém prostoru Veletržního paláce. Z hlavního města se vědecký a technický program rozjel také do Brna, Českých Budějovic, Ostravy a Olomouce, kam zavítal vůbec poprvé.

K Týdnu vědy a techniky, který navštívilo více jak 26 000 zájemců, se připojily též vysoké školy, jmenovitě brněnská Masarykova univerzita, olomoucká Univerzita Palackého a 1. lékařská fakulta v Praze. Z neuniverzitních institucí např. Muzeum Policie ČR, pražský Kriminalistický ústav nebo Městská knihovna v Praze. Dlouholetý hlavní partner Týdne vědy a techniky ČEZ, a. s., nadto představil svůj nový projekt Bakalář, jenž si klade za cíl zvýšit zájem studentů o zaměstnání v jaderné energetice.

Přednáškové sály budovy Akademie věd ČR se zaplňovaly do posledního místa (celkem na Národní 3 přišlo přes 5000 lidí), ovšem jednotlivé referáty bylo možné sledovat z pohodlí domova díky on-line přenosům. Prostřednictvím internetu se mohli zájemci zúčastnit i přednášek v Muzeu Policie ČR, v pražské městské knihovně (na Mariánském náměstí prof. Miloš Grim hovořil o medicíně budoucnosti a možnostech využití kmenových buněk) nebo na některých místech v Brně. Podobně jako v minulém roce zůstávají vybrané přednášky zájemcům volně přístupné na webových stránkách http://press.avcr.cz/index.php?p=tyden-vedy-konec&thm=TVT.

Počet spolupořadatelů se rozšířil ze 16 na 22, a tak není divu, že tomu odpovídalo i množství nejrůznějších příspěvků a prezentací. Jejich přesný výčet obsahuje program TVT, a proto jen namátkou připomeňme, že např. v Muzeu Policie ČR se posluchači dozvěděli o moderních technikách a technologiích v boji proti zločinu, brněnská Hvězdárna a planetárium M. Koperníka uspořádala pořad o budoucnosti člověka ve vesmíru Ve stavu beztíže. V Českých Budějovicích podle očekávání dominovala přírodovědná témata, zatímco o současném stavu vědy a techniky v oblasti laserových technologií se pro změnu diskutovalo v Olomouci.

Přestože se referovalo především o světle a jeho působení na živé organismy, o pozorování Slunce z vesmíru, matematice a internetu nebo umění digitální fotografiie, neopomenulo se ani tolik diskutované téma postavení žen ve vědě a nutnosti vytvořit jim odpovídající podmínky pro akademickou kariéru.

Název Podivuhodné možnosti využití světla aneb Renesance optiky pro moderní technologie neslo setkání u Kulatého stolu, kde se diskutovalo o nových poznatcích v optických komunikacích, v molekulární medicíně a biologii.

Hned u vstupu do budovy na Národní vítala návštěvníky díla českých umělců, kteří během roku 2007 pracovali ve vědeckých laboratořích, aby shodně s cílem projektu Transgenesis: umělci v laboratořích spojili laboratoř s galerií a technickou vizualizaci s uměleckým obrazem. Postavy v originálních parukách se objevovaly při performanci na mtoivy objevu bleskosvodu Prokopa Diviše a na obrazovce provázely návštěvníky některými akademickými ústavy.

Zdařilá výstava Světlo v kamenech – velké mikroskopické obrazy (viz AB 10/2007) představila soubor unikátních velkoformátových mikroskopických fotografií, jež odhalují neobvyklou krásu a rozmanitost nenápadného světa kamenů a hornin. Již zmíněná výstava Encyklopedie knihy pro změnu prezentovala unikátní publikaci Dr. Petra Voita o starším knihtisku a příbuzných oborech mezi polovinou 15. a počátkem 19. století.

Jednotlivé, nesmírně zajímavé výstavy instalované v budově na Národní bohužel trochu tratily nedostatkem "světla" – bylo jich vedle sebe příliš mnoho, a tak se mezi nimi návštěvníci až "ztráceli". Ohlasy obou účastnických stran zaznívaly ve smyslu, že méně je někdy více.

Ve Veletržním paláci navštívilo evropskou putovní výstavu o optice a optických technologiích Fascinace světlem, která se konala pod záštitou AV ČR, přes 6000 zájemců. Díky workshopu prof. Erika Steijnse z Bruselu, jenž předvedl výukovou soupravu EduKit pro studenty ve věku 15–18 let, si mohli návštěvníci sami vyzkoušet různé světelné pokusy.

Že věda může být i pro laiky opravdu zábavná, dokázali irští hosté Sheila Doneganová a Eoin Gill z Centra pro zdokonalování výuky matematických věd a techniky – CALMAST ve své interaktivní prezentaci, jíž se připojili k evropské aktivitě WONDERS 2007.

Všechny generace návštěvníků přesvědčil také temperamentní a neúnavný popularizátor Michael Londesborough, že ačkoliv se věda řídí zákony a poučkami, nemusí být suchopárná a lze ji ukazovat na pozoruhodných experimentech.

Také množství mediálních partnerů Týdne vědy a techniky v čele s hlavním mediálním partnerem, Českou televizí, Lidovými novinami, stanicemi Českého rozhlasu Radiožurnál a Leonardo a dalšími, jako je Viola, Herafilm-Science Media, portál Veda.cz, CHEMagazín, Port, Učitelské noviny a časopis 21. století dokázalo, že zájem o vědu a techniku mezi lidmi stále roste.

MARINA HUŽVÁROVÁ a LUDĚK SVOBODA