Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > prosinec  > Vědecké společnosti

ČESKÁ ASTRONOMICKÁ SPOLEČNOST PO DEVADESÁTI LETECH

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Ano, je tomu skutečně tak. Česká astronomická společnost byla založena v Praze 8. prosince 1917. Za svůj hlavní cíl tehdy měla vybudování lidové hvězdárny v Praze, čehož dosáhla o 11 let později, kdy byla v roce 1928 pro veřejnost slavnostně otevřena Lidová hvězdárna na Petříně. V den 90. narozenin České astronomické společnosti, 8. prosince 2007, se ČAS sešla na slavnostním setkání v Zrcadlové kapli v pražském Klementinu, tedy v místě, kde je astronomie historicky pevně zakotvena. Poprvé zde představila nově založenou cenu (čestnou přednášku) pojmenovanou na počest významného českého astronoma prof. Zdeňka Kopala Kopalova přednáška a jejího prvního laureáta, vedoucího oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu AV ČR, v. v. i., Dr. Pavla Spurného. Historickou i budoucí dimenzi setkání naznačuje i nedaleký Keplerův dům – rok 2009 vyhlásilo UNESCO Mezinárodním rokem astronomie. Svět si připomene 400. výročí prvního použití astronomického dalekohledu Galileo Galileem a Česká republika přidá \"svůj vklad\" připomínkou 400. výročí vzniku Keplerova díla Astronomia nova.

Již druhé volební období má ČAS v čele ženu. Předsedkyní je ředitelka Hvězdárny v Úpici Dr. Eva Marková. Čestným předsedou je Dr. Jiří Grygar z Fyzikálního ústavu AV ČR. Česká astronomická společnost je členem Rady vědeckých společností ČR a kolektivním členem Evropské astronomické společnosti.

Členové společnosti jsou organizováni v místních pobočkách a odborných sekcích. Pobočky pořádají pravidelná setkání svých členů, přednášky z astronomie, organizují odborné exkurze a jiné společné akce a spolupracují s místními hvězdárnami. Většina z nich vydává pro své členy zpravodaj zaměřený na astronomické dění v příslušném regionu. Odborné sekce mají celostátní působnost a nezřídka jsou jejich členy i zájemci ze zahraničí. Každá sekce je zaměřena na určitou oblast astronomie. Sekce ČAS pokrývají zejména ty oblasti, ve kterých i astronomové-amatéři mohou svými pozorováními a odbornou činností přispět k rozvoji astronomie. Členy sekcí jsou také profesionální pracovníci v daném oboru a pod jejich dohledem získávají zkušenosti zejména mladí zájemci; pokud jejich zájem přetrvá, později se sami stávají profesionálními astronomy. Sekce vydávají zpravodaje zaměřené na daný obor a poskytují pomoc při odborné práci, včetně zpracování a publikace výsledků. Členové se zpravidla jednou ročně setkávají na konferencích. V současné době má ČAS sedm poboček a devět sekcí. Pobočky působí v Praze, západních Čechách, východních Čechách, Českých Budějovicích, Mostě, Třebíči a ve Valašském Meziříčí. Odborné sekce pracují v oborech proměnných hvězd, zákrytů a astrometrie, sluneční fyziky, kosmonautiky, historie astronomie, kosmologie, meziplanetární hmoty, přístrojové techniky a optiky a v ČAS pracuje také sekce pro mládež. ČAS má také dvě odborné skupiny: terminologickou a pro světelné znečištění.

Potěšitelné je, že počet členů roste a průměrný věk klesá. Tento trend trvá již několik let. Kromě individuálního členství nabízí Česká astronomická společnost členství kolektivní. Za poslední roky řada kolektivních členů přibyla, v současné době je jich 15: Astronomický ústav Akademie věd ČR, Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy, Hvězdárna a radioklub lázeňského města Karlovy Vary, o. p. s., Hvězdárna barona Artura Krause Pardubice, Hvězdárna Františka Pešty Sezimovo Ústí, Hvězdárna Valašské Meziříčí, Astronomická společnost Most (se statutem pobočky), Astronomická společnost Pardubice, Astronomická společnost v Hradci Králové, Expresní astronomické informace, Jihlavská astronomická společnost, Společnost Astropis, Společnost pro meziplanetární hmotu (se statutem sekce), Vlašimská astronomická společnost a Valašská astronomická společnost (se statutem pobočky).

V řadě případů sdružujeme s kolektivními členy odborné i organizační síly. Díky takové spolupráci se ČAS a Jihlavské astronomické společnosti např. podařilo po řadě jednání zařadit do programu města Jihlavy a Kraje Vysočina stavbu hvězdárny a také planetária v Jihlavě pro popularizaci astronomie. Velmi úzká spolupráce panuje s největším a nejvýznamnějším kolektivním členem – Astronomickým ústavem AV ČR, v. v. i.

Odborná činnost ČAS se v současné době rozvíjí především v oborech proměnných hvězd, zákrytů hvězd tělesy Sluneční soustavy, Slunce, meziplanetární hmoty a historie astronomie; některé dosahují významných úspěchů. V poslední době prožívá velký vývoj zejména pozorování proměnných hvězd. Tato odborná sekce připravila nové publikační systémy v mezinárodním prostředí. Viditelným úspěchem je např. udělení ceny Pacifické astronomické společnosti (největší astronomická společnost na světě, má 15 000 členů ze 70 zemí světa) Nejlepší amatérský astronom roku 2006 pozorovateli ze Společnosti pro meziplanetární hmotu (kolektivní člen, který v rámci ČAS zajišťuje pozorování meziplanetární hmoty) Kamilu Hornochovi. Cena mu byla udělena v průběhu loňského valného shromáždění Mezinárodní astronomické unie.

Značnou pozornost věnuje ČAS propagaci a popularizaci astronomie a vědy obecně. Pravidelně se účastní Vědy v ulicích (Praha a Plzeň) a Evropské noci vědců (v regionálních pobočkách napříč republikou). Naše stanoviště navštíví během těchto akcí tisíce lidí. Podobná návštěvnost je zaznamenávána při pozorování Slunce a noční oblohy v zoologických zahradách v Praze a ve Dvoře Králové nad Labem, se kterými spolupracujeme.

Zcela mimořádnou úlohu ČAS každoročně zaujímá na Podzimním knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě. Při této příležitosti tradičně uděluje cenu za popularizaci astronomie Littera Astronomica a naše společnost zde zajišťuje doprovodný program, především pozorování Slunce. Kvůli večernímu pozorování v jubilejním pátém ročníku bylo vypnuto veřejné osvětlení centra města, aby občané mohli pozorovat noční oblohu.

Kromě cen Littera Astronomica a Kopalova přednáška uděluje společnost ještě Kvízovu cenu (obdržela ji např. ředitelka Hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích s pobočkou na Kleti Ing. Jana Tichá) a Nušlovu cenu za celoživotní dílo. Nušlovu cenu za rok 2007 obdržel Ing. Jan Vondrák z Astronomického ústavu AV ČR.

K hlavní náplni činnosti České astronomické společnosti patří péče o "noční" životní prostředí, ochrana před světelným znečištěním. Západočeská pobočka ČAS na toto téma připravila fotografickou soutěž a z grantu Nadace Partnerství byla vydána informační brožura.

ČAS pořádá také Astronomickou olympiádu. Letos se koná její pátý ročník. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ji nejen zařadilo mezi soutěže kategorie A, ale také ji podporuje. Postupně se rozrostl počet kategorií, takže v tomto školním roce se koná Astronomická olympiáda pro žáky od 6. ročníku ZŠ až po studenty 2. ročníku SŠ. Na organizaci spolupracujeme s řadou dalších partnerů, mezi nejvýznamnější patří především Astronomický ústav AV ČR, Hvězdárna v Karlových Varech a Hvězdárna a planetárium J. Palisy v Ostravě. V letošním roce jsme ve spolupráci s MŠMT poprvé vyslali český žákovský tým na Mezinárodní astronomickou olympiádu a Jan Fait z Prahy přivezl stříbrnou medaili.

Mezi úspěšné projekty patří webové stránky společnosti www.astro.cz, které vznikly v samých začátcích internetu a patří k nejstarším českým stránkám popularizujícím vědu. Kromě vnitřních organizačních věcí společnosti slouží především jako aktuální informační zdroj astronomických informací pro širokou veřejnost a pro novináře a navštěvuje je denně kolem 2200 čtenářů.

V době, kdy spolkový život příliš nekvete a kdy se všichni snažíme propagovat vědu jako zajímavý obor lidské činnosti, se do České astronomické společnosti hlásí noví členové a práce je před námi více, než jsme schopni stihnout. To je snad ta nejlepší forma poděkování otcům zakladatelům, kteří se o vznik ČAS v roce 1917 zasloužili. Čest jejich památce!

Pavel Suchan,
místopředseda České astronomické společnosti