Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > prosinec  > Ocenění

DE SCIENTIA ET HUMANITATE OPTIME MERITIS

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Předseda Akademie věd ČR prof. Václav Pačes předal 15. října 2007 Čestné medaile AV ČR De Scientia Et Humanitate Optime Meritis prof. Pavlu Klenerovi, který patří mezi zakladatele hematologie a onkologie v českém lékařství, u příležitosti jeho 70. narozenin, prof. Pavlu Kratochvílovi, jenž se svou vědeckou činností zařadil mezi nejrespektovanější osobnosti v oblasti makromolekulární chemie, u příležitosti 50. výročí jeho činnosti v AV ČR a RNDr. Jiřímu Velemínskému, DrSc., za rozsáhlou činnost a přínos nejen v oblasti genetiky rostlin, ale i organizace vědy, a zejména vědy v Akademii věd po roce 1989.

Prof. Pavel Klener je přednostou I. interní kliniky 1. lékařské fakulty UK v Praze a pět let byl též ředitelem Ústavu hematologie a krevní transfúze. Jeho hlavními oblastmi zájmu jsou vnitřní lékařství, hematologie a onkologie (zejména problematika protinádorové chemoterapie). První monografii věnovanou této problematice vydal již v r. 1974. Je jedním z nemnoha kliniků, kteří nikdy nepřestali čerpat ze studnice teoretické medicíny. V rámci své pedagogické činnosti přednáší medikům, postgraduálním studentům a lékařům v kurzech, které pořádá Institut pro další vzdělávání lékařů a farmaceutů v Praze. Prof. Pavel Klener je autorem či spoluautorem mnoha učebních textů a 13 monografií, z nichž nejrozsáhlejší jsou Vnitřní lékařství a Klinická onkologie. Dále je spoluautorem dalších pěti monografií a v odborných lékařských časopisech doma i v zahraničí publikoval více než 250 sdělení. Do r. 2003 zastával funkci předsedy České onkologické společnosti. Po r. 1990 začal pracovat v akademických funkcích, stal se proděkanem 1. LF UK v Praze pro vědu a byl prorektorem UK v Praze pro vědu. Od r. 1989 se účastnil veřejného života. Byl ministrem zdravotnictví a sociálních věcí a poslancem ČNR za OF.
Jeho autorita ve vědeckém životě doma i v zahraničí je založena na mimořádných vědeckých výsledcích. Jeho zasvěcení se ideálům svobody a demokracie je naprosté. Prof. P. Klener navíc patří k těm vysokoškolským pracovníkům, kteří mají vstřícný a spravedlivý vztah k AV ČR a nebojí se ho v zájmu dobré vědy, jejího organizování a kvalitního vzdělávání prezentovat. Odborné, pedagogické i veřejné aktivity prof. P. Klenera jsou vysoce a hojně ceněny. Za všechny lze uvést Zlatou medaili Univerzity Karlovy (1997), Cenu ministra školství, mládeže a tělovýchovy (1997), medaili T. G. Masaryka (1998), Hlávkovu cenu (2003) a Státní vyznamenání za zásluhy o stát v oblasti vědy (2003). (Rozhovor s P. Klenerem, viz AB 3/2007.)

Prof. Pavel Kratochvíl je zakládajícím členem Učené společnosti ČR, členem České komise pro UNESCO a členem (Fellow) The Royal Society of Chemistry (London). V roce 1957 nastoupil do Ústavu organické chemie a biochemie ČSAV, od r. 1959 pracuje v Ústavu makromolekulární chemie AV ČR – v letech 1990–1998 byl jeho ředitelem.
Za dobu svého působení v AV ČR vychoval řadu svých následovníků. Význačnou měrou přispěl svým výzkumem k rozšíření poznatků v oblasti makromolekulární chemie a zasloužil se o dobré jméno chemie pěstované v rámci AV ČR i na mezinárodním poli. Neméně významně se podílel na formování svého domovského pracoviště, zejména v letech, kdy byl jeho ředitelem. Svou prací a názory, organizační činností a svým vystupováním a vysokým morálním kreditem ovlivnil řadu nejen dalších pracovišť AV ČR (a nejen chemických), ale také dění v celé AV ČR. Vědecký věhlas a morální vlastnosti prof. Pavla Kratochvíla našly uplatnění také při přeměně vysokého školství začátkem 90. let, kdy působil ve stálé pracovní skupině pro chemii Akreditační komise MŠMT. Působil jako člen Vědecké rady AV ČR (do r. 2005 jako její předseda) a v současnosti zastává post místopředsedy Komise pro etiku vědecké práce AV ČR.

Dr. Jiří Velemínský absolvoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy v r. 1957. Diplom kandidáta věd získal od Československé akademie věd v r. 1964 na základě práce v oboru mutageneze u rostlin vypracované v Ústavu experimentální botaniky ČSAV. Pro svůj význačný přínos české a světové genetice a molekulární genetice rostlin se stal v roce 1994 zakládajícím členem Učené společnosti ČR.
Dr. Jiří Velemínský je též vynikajícím organizátorem českého výzkumu a po roce 1989 se významným způsobem zasadil o transformaci Akademie věd. Od roku 1993 do roku 1998 pracoval jako místopředseda Vědecké rady AV ČR a významnou měrou se podílel na koncepci Akademie jako soustavy výzkumných pracovišť a na vypracování metodiky hodnocení těchto pracovišť. V roce 1998 byl zvolen do Akademické rady AV ČR a v letech 2001–2005 v této radě vykonával funkci místopředsedy AV ČR zodpovědného za vědy chemické a biologické. V letech 1993–1997 byl Jiří Velemínský členem a po dva roky předsedou oborové rady přírodních věd Grantové agentury ČR. V současné době je místopředsedou Grantové agentury AV ČR.
Výčet organizačních a koncepčních úkolů a funkcí, které Jiří Velemínský po roce 1989 plnil, nemůže postihnout jeho plný přínos pro transformaci české vědy, a zejména přeměn Akademie věd v soustavu výkonných ústavů, bádajících na mezinárodní úrovni a spolupracujících ve výzkumu i v doktorských a magisterských programech s vysokými školami. Jiří Velemínský se pilnou, vysoce tvůrčí a maximálně zodpovědnou prací výrazně podílel na všech těchto přeměnách. Byl všem příkladem svým zaujetím, morální integritou, skromností a slušností.

-red-