Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Univerzita Karlova drží pozici mezi 1,5% nejlepších světových univerzit

Univerzita Karlova v Praze patří mezi 1,5% nejlepších výzkumných univerzit na světě a opětovně potvrdila své postavení nejlepší české univerzity. Šanghajský žebříček srovnává každoročně 2 000 nejlepších světových univerzit z celkového počtu 17 000 vysokých škol, a to podle jejich výsledků ve vědě a výzkumu.

Univerzita Karlova je jedinou českou vysokou školou, která se pravidelně objevuje v první pětistovce žebříčku (vždy zaujímá místo v kategorii 201. – 300.). „Univerzita touto pozicí potvrzuje své dominantní postavení mezi českými univerzitami, stabilně se mezi nejlepšími světovými univerzitami umísťuje již po dobu pěti let,“ řekl Václav Hampl, rektor Univerzity Karlovy.
Prvenství z minulého i předminulého ročníku suverénně obhájila Harvardská univerzita. V nejlepší dvacítce je celkem sedmnáct amerických univerzit (vedle Harvardu například také Berkeley, Stanford, Princeton či Yale) a tři univerzity britské (Cambridge, Oxford a University College London). Z univerzit ze zemí střední a východní Evropy se jich umístilo devět mezi prvními pětisty: lépe uspěla pouze Moskevská univerzita (na 74. místě), srovnatelně (ve třetí stovce) Petrohradská univerzita spolu s Univerzitou Karlovou, ve čtvrté stovce maďarské Univerzity v Szegedu a Eotvos Lorand University, a dvě polské univerzity – Varšavská a Jagelonská, v páté stovce pak Ljublanská (Slovinsko) a Záhřebská (Chorvatsko). Mezi univerzitami ze zemí střední a východní Evropy zaujímá Univerzita Karlova 2. – 3. místo.
Jak již UK v minulých letech prezentovala, je její prioritou dostat se do první dvoustovky. „Je však bohužel zřejmé, že univerzity ve střední a východní Evropě mají nepochybně mnohem menší finanční zázemí než univerzity v Evropě západní. O financování univerzit amerických a japonských raději nemluvě,“ dodal Václav Hampl, rektor UK.
Šanghajský žebříček – tedy Academic Ranking of World Universities (www.arwu.org ) – je sestavován šanghajskou univerzitou Jiao Tong od roku 2003. Je založen na kritériích, jejichž hodnota nezávisí na individuálním názoru posuzovatele. Mezi kritéria hodnocení patří např. počet absolventů a zaměstnanců univerzity, kteří získali významná ocenění jako je Nobelova cena nebo Fields Medal (ocenění udělované vědcům v matematických oborech Mezinárodním kongresem matematické unie). Sleduje také citace výzkumníků v odborném tisku, počet publikací v databázích Science Citation Index-expanded (SCI) a Social Science Citation Index (SSCI).
 
Václav Hájek,
tiskový mluvčí UK

 

17.8.2011