Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Kurzy Otevřené vědy inspirují středoškolské pedagogy

Stejně jako v loňském roce připravil na léto Odbor projektů a grantů SSČ AV ČR oblíbené praktické kurzy pro učitele biologie, fyziky a chemie. Smyslem týdenních kurzů, které hostí Zámecký hotel Třešť, je seznámit pedagogy s novinkami v oboru, umožnit jim setkání se zajímavými badateli a ukázat praktická cvičení či laboratorní pokusy, jimiž mohou studentům přiblížit předmět názorněji. Ve druhém srpnovém týdnu se do malebného městečka v srdci Českomoravské Vysočiny sjelo celkem 27 učitelů chemie; oproti předchozímu kurzu biologů, který opanovaly výhradně učitelky, nechyběli tentokrát ani učitelé.

opg_trest_01.jpg           

Organizátoři pro účastníky kurzů připravili nejen přednášky badatelů z pracovišť Akademie věd a vysokých škol, ale i praktické laboratorní workshopy v prostorách místní střední školy a odborného učiliště. Podle odborného garanta praktických kurzů chemie Petra Šmejkala z Přírodovědecké fakulty UK si chemie neprávem získala stigma škodlivého a zlého oboru, který by vlastně bylo nejlepší zrušit.
 
 
 
„Jedním z úkolů letošního Mezinárodního roku chemie je proto ukázat chemii v lepším světle. Chemie není sama o sobě špatný obor. Jsou jen lidé, kteří ji špatně používají a nesprávně interpretují. Chemie nám ale pomáhá stejně jako jiné obory. Pro lidi je důležitá také proto, že člověk sám je taková chemická továrna.“ Chemický týden uzavřela přednáška Vnitřní čas v nás prof. Heleny Illnerové, která účastníkům zároveň předala osvědčení o absolvování kurzu.
 
 

Praktické kurzy Otevřené vědy pro pedagogy uzavře týden věnovaný fyzice. Účastníci mj. nahlédnou do tajů astronomie, robotiky či nanočástic, navštíví pracoviště Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany v Kamenné u Příbrami a vyslechnou přednášku o zemětřeseních a vulkanické činnosti.

 

 -MaP-

15.8.2011