Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Evropská noc vědců: bavme se vědou

V prostorách nově vznikajícího Techmania science center v areálu ŠKODA HOLDING, a. s., se uskutečnila tisková konference k souboru akcí, které se od roku 2005 konají po celé Evropě zároveň ve stejný den v roce, letos 26. září.

Evropskou noc vědců iniciovala Evropská komise především kvůli klesajícímu zájmu o technické obory a vědu vůbec, zdůraznila na TK národní koordinátorka projektu Barbora Černíková. Návštěvníci akcí si budou moci s vědci promluvit, vyzkoušet si jejich práci a „nakazit se“ jejich nadšením pro vědu. Akademie věd ČR se tohoto popularizačního projektu účastní již potřetí. Astronomický ústav AV ČR, v. v. i., nabídne prohlídku areálu observatoře a specializovaných pracovišť a pozorování oblohy dalekohledy. „Návštěvníci si mohou prohlédnout největší dalekohled v České republice, dozvědět se, jak se ovládá, jakým způsobem se natáčí a jak se pořizují snímky. Zveme také astronomy-amatéry, aby si vzali své přístroje a přijeli na ondřejovskou hvězdárnu, kde se vědecký výzkum odehrává už více jak sto let, a obrazně řečeno se spolu s největším dalekohledem podívali do vesmíru,“ prozradil Pavel Suchan z Astronomického ústavu. Sociologický ústav AV ČR pro změnu připravil veřejnou diskuzi Postavení ženy-vědkyně v období komunismu, v níž své profesní zkušenosti přiblíží české vědkyně, které prožily větší část vědecké kariéry v minulém režimu. Kromě Prahy navštíví program Noci vědců také Brno, České Budějovice a Plzeň.
Více viz http://www.nocvedcu.cz/2008/index.htm.


Text a foto Luděk Svoboda


noc_vedcu_2

noc_vedcu_3

Otestujte své lékařské schopnosti vyzývá opičí exponát návštěvníky Techmania science centre. Vědci prokázali, že si opice dokáží poradit i v nemoci a najít v pralese tu správnou léčivou rostlinu.

18.9.2008