Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Jednání o česko-izraelské vědecké spolupráci

Příprava spolupráce v oblasti základního výzkumu byla v pátek 24. 6. předmětem jednání předsedy Akademie věd ČR prof. Jiřího Drahoše se šéfem oddělení vědy izraelského Ministerstva pro vědu a technologie (MVT) prof. Danielem Weihsem. Navazovalo na podzimní rozhovory předsedy AV ČR s českým velvyslancem v Izraeli a na tehdejší záměr připravit v této oblasti vhodný bilaterální program jako komplement k programu GESHER/MOST, zaměřenému na aplikovaný výzkum a experimentální vývoj.

 
„Letos na jaře proběhla jednání mezi naším zastupitelským úřadem a MVT a obě strany se na takovém programu vcelku hladce dohodly. Prof. Weihs jednal v těchto dnech na MŠMT s vrchním ředitelem Janem Hrušákem o konkrétních tématech programu, panuje oboustranná shoda na tématech „ Advanced computing“ a „Neural degenerative deseases,“ upřesnil Jiří Drahoš.
 
izrael_01.jpg
 
Výzva se předpokládá počátkem roku 2012, financování pak od roku 2013. Roční rozpočet každé strany činí 100 000 eur. V plánu jsou asi čtyři projekty z obou stran v kalkulaci 25 000 EUR/projekt/rok, přičemž se předpokládají projekty dvouleté. „S prof. Weihsem jsem rovněž jednal o nominaci významných odborníků z Akademie věd ČR do Společné ministerské komise MŠMT a MVT a o dalších možnostech spolupráce mezi AV ČR a MVT,“ dodal Jiří Drahoš.
 
 
Daniel Weihs též působí jako profesor na fakultě leteckého inženýrství Technion. Je předsedou izraelské Národní komise pro výzkum vesmíru. Publikoval více než 140 významných vědeckých prací v oblasti biofluidní dynamiky a aerodynamiky. Jeho specializací je aplikovaná matematika a systémové inženýrství.
 
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Připravil: Odbor mediální komunikace, Kancelář AV ČR
 

26.6.2011