Z monitoringu tisku

Středoevropský technologický institut CEITEC odstartoval svou činnost

 

Nečas jmenoval prorektora Fialu svým vědeckým poradcem

 

Revoluční italské výsledky se musíme pokusit zabít, říká český fyzik

 

Strakošův manifest. Proč se čeští vědci nenatahují po výzkumných grantech EU?


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Konference environmentální archeologie

V Archeologickém ústavu AV ČR v Brně, v. v. i., (Královopolská 147) se ve dnech od 9. do 10. 2. 2011 uskuteční 7. konference environmentální archeologie (KEA 2011). Mezioborový výzkum v kontextu archeologie přináší do současné vědy nový pohled na životní podmínky našich předků a utváření zvyků současné populace.

Na akademické půdě se setká na 100 odborníků z oborů archeologie, genetiky, geologie, botaniky a dalších přírodovědných oborů, aby prezentovali své nejnovější výzkumy. Témata budou zaměřena například na záznam lidského impaktu v jezerních a povodňových sedimentech, využití geochemie při studiu lidských pozůstatků, interakci člověka a krajiny v pravěku a středověku, dynamiku vývoje přírodního prostředí u nás, ale i například v Mediteránu či severní Africe.

 


Mumie z mastaby AS 54 v rakvi z cedrového dřeva (3. dynastie, kol. r 2800 př.n.l.), jeden z prvních dokladů použití vzácného dřeva ve starověkém Egyptě. Foto J. Beneš, H, Vymazalová

 

Spolupořadateli KEA 2011 jsou kromě Archeologického ústavu AV ČR v Brně, v. v. i., také Geologický ústav AV ČR, v. v. i., v Praze, Česká geologická společnost, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (Přírodovědecká fakulta) a Archeologický ústav AV ČR, v. v. i. Akci finančně podpořily firmy Olympus, Nikon a Beta analytic.

 


Pražský hrad: Snímek, věnovaný prvnímu výskytu kafe na českém území. Foto J. Kosňovská
 

Jihočeští vědečtí pracovníci z Laboratoře archeobotaniky a paleoekologie budou prezentovat zajímavé výsledky analýz vztahu lidského osídlení a zaniklého glaciálního jezera v Komořanech na Mostecku, strukturu pěstovaných plodin sídliště bylanské kultury na Černém Mostě v Praze a pozoruhodný soubor středověkých rostlin z moravské Litovle. Poprvé v České republice bude prezentován soubor raně novověkých plodin středomořského původu z Vladislavského sálu Pražského hradu, kde se například v době rudolfínské objevuje sto let před Vídní (a poprvé archeobotanicky v Evropě!) kafe. Jednání bude dominovat řada příspěvků o královském pohřebišti Abusír v Egyptě, kde zaujme prezentace jednoho z nejstarších použití vzácného cedrového dřeva z mastaby 3. dynastie, nebo identifikace květinových obětin z druhotných pohřbů z 1. tisíciletí př. n. l. z prostoru mastaby prince Verkaureho.

 


Obálka nového mezinárodního časopisu pro environmentální archeologii.
 

Řada vědeckých příspěvků bude publikována v novém mezinárodním časopise Interdisciplinaria Archaeologica – Natural Sciences in Archaeology, na jehož vydávání se podílí Jihočeská univerzita.


Mgr. Hana Bumbová
tisková mluvčí, vedoucí oddělení vnějších vztahů
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

 

8.2.2011