Kalendář akcí

Today < 2011 >  < November > 
Mo Tu We Th Fr Sa Su
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

Historický ústav Akademie věd ČR slaví 90 let existence

Významné výročí si v těchto dnech připomíná Historický ústav (HÚ) Akademie věd ČR (www.hiu.cas.cz). Za účasti předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše, místopředsedy AV ČR prof. Jaroslava Pánka, ředitelky HÚ AV ČR prof. Svatavy Rakové a dalších čelných představitelů a pozvaných hostů z řad odborné veřejnosti i politického života oslaví v úterý 1. listopadu 90 let od svého založení. Slavnostní setkání spojené s prezentací ústavu se uskuteční od 15 hodin v pražské Lannově vile.

 

Výzkumnou práci HÚ AV ČR ve svých referátech postupně představí vedoucí jednotlivých oddělení a týmů – Středověk v pohybu (prof. Josef Žemlička), Problémy a výhledy ve výzkumu raného novověku (doc. Jiří Mikulec), Jak dál s předminulým stoletím (prof. Milan Hlavačka), Reflexe dějin 20. století (doc. Jan Němeček), Biografický slovník českých zemí dnes a jeho vize do dalšího desetiletí (Dr. Marie Makariusová), Historická geografie, trendy a projekty (prof. Eva Semotanová) a Bibliografie českých dějin (Dr. Václava Horčáková). Doc. Jaroslav Šebek z oddělení dějin 20. století na závěr vystoupí s příspěvkem o popularizaci vědy v HÚ AV ČR „Buďme průvodci po krajině poznání…“. Prezentaci doprovází výstava knih z produkce nakladatelství Historický ústav.
 
Charakteristika ústavu
HÚ AV ČR se systematicky zabývá minulostí českého/československého státu. Navazuje na tradici Československého státního historického ústavu vydavatelského (zal. 1921) a ve své moderní podobě je součástí Akademie věd od jejího založení v roce 1952. Uchování národní paměti a formování národní identity, kultury tvoří nepostradatelnou součást civilizované společnosti a přispívá k rozvíjení jejích pozitivních hodnotových norem. Prostřednictvím analytických a kritických diskursů tak HÚ AV ČR poskytuje elitám národa i celé veřejnosti potřebnou zpětnou vazbu. V tomto smyslu plní ústav řadu jedinečných funkcí, komplementárních s činností dalších odborných pracovišť, zejména vysokých škol a univerzit, ale i archivů a muzeí.
 
V současné době na jeho pracovištích v Praze, Brně a Českých Budějovicích působí 83 výzkumných a dalších pracovníků. Badatelská témata jsou soustředěna převážně na problematiku českých a československých dějin ve středoevropském kontextu od 9. do 20. století. Zemím tzv. západní civilizace (západní Evropa, USA) je věnována pouze okrajová pozornost. Vedle pěti vědeckých oddělení je součástí HÚ AV ČR bibliografické centrum, knihovna o cca 250 000 svazcích a Nakladatelství Historický ústav, které ročně produkuje kolem 14 titulů. Ke studijním fondům náleží dále mapová sbírka, fotosbírka a sbírka rukopisů Augusta Sedláčka.
 
Výzkumný program
Badatelský program HÚ je pro léta 2005–2011 definován výzkumným záměrem „Český dějinný prostor v evropském kontextu. Diverzita, kontinuita, integrace“. Jeho nosný základ tvoří tři typy badatelských okruhů: dlouhodobě koncipovaná mnohasvazková díla širokého společenského dosahu (Biografický slovník českých zemí, Akademická encyklopedie českých dějin, Akademický atlas českých dějin, Historický atlas měst České republiky), chronologicky a problémově vymezené projekty se syntetizujícími výstupy (raná christianizace, přemyslovský stát, raně novověká společnost a církev, modernizační procesy v kontextu národního hnutí, krize demokracie ve 20. století, historická geografie, dějiny Balkánu) a konečně ediční, bibliografické, knihovní a komunikační služby vědecké veřejnosti (pramenné edice k českým dějinám všech období, elektronická bibliografická databáze českých dějin, vydávání vědeckých časopisů Český časopis historický a Slovanský přehled a řady oborových periodik, budování knihovního fondu). Řada dílčích projektů se uskutečňuje v rámci mezinárodní spolupráce.
 

Historický ústav Akademie věd ČR slaví 90 let existence Historický ústav Akademie věd ČR slaví 90 let existence Historický ústav Akademie věd ČR slaví 90 let existence Historický ústav Akademie věd ČR slaví 90 let existence Historický ústav Akademie věd ČR slaví 90 let existence Historický ústav Akademie věd ČR slaví 90 let existence Historický ústav Akademie věd ČR slaví 90 let existence Historický ústav Akademie věd ČR slaví 90 let existence Historický ústav Akademie věd ČR slaví 90 let existence

 

 

Připravily: Odbor mediální komunikace (Kancelář AV ČR) a Historický ústav AV ČR

 

17 Oct 2011

Search

All intranet Current section