Kalendář akcí

Today < 2011 >  < November > 
Mo Tu We Th Fr Sa Su
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

Národní ceremoniál k udělení ceny Evropské unie/Europa Nostra prof. Tomáši Durdíkovi

Rada Evropy a panevropská nevládní organizace Europa Nostra udělily 7. dubna 2011 Cenu Evropské unie/Europa Nostra Award v kategorii „Mimořádné úsilí“ prof. Tomáši Durdíkovi z Archeologického ústavu AV ČR. Jak jsme již informovali, slavnostní předání cen se uskutečnilo v červnu v Amsterdamu. Na mezinárodní slavnostní akt nyní navázal národní ceremoniál, jenž se konal pod záštitou předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše ve středu 19. října v pražské vile Lanna.

 
Ceremoniálem, kterého se kromě laureáta samého zúčastnila i řada význačných hostů, provedl prezident Českého národního komitétu ICOMOS doc. PhDr. Josef Štulc. V průběhu slavnostního setkání vystoupili zástupce organizace Europa Nostra Tom Henkemans, generální ředitelka Národního památkového ústavu Ing. arch. Naďa Goryczková a ředitel Archeologického ústavu AV ČR doc. PhDr. Luboš Jiráň, CSc. Laudatio laureáta z hlediska významu pro vědecké poznání hmotné kultury středověku a celoživotního přínosu pro oblast ochrany kulturního dědictví přednesl Ing. arch. Petr Chotěbor, CSc. Závěr patřil vystoupení prof. PhDr. Tomáše Durdíka, DrSc., a koncertu houslového virtuosa mistra Čeňka Pavlíka.
 
Cenu Evropské unie/Europa Nostra Award obdržel prof. T. Durdík za mimořádnou osobní zásluhu a přínos k ochraně evropského kulturního dědictví, a to ve dvou oblastech – v oblasti vědeckého zkoumání, podpory a popularizace středověkých hradů a opevnění zejména v Čechách a střední Evropě – a díky vysokému osobnímu zanícení a účasti na záchraně kulturních památek nejen v České republice. Je fakticky zakladatelem moderní kastellologie v českých zemích a tento obor reprezentuje na vysoké evropské úrovni. Více než 40 let se také aktivně podílí na záchraně a zkoumání archeologického dědictví hradů a hradních zřícenin. Jeho poznatky jsou publikovány ve více než 400 publikacích, vede odborné konzultace, vyučuje na vysokých školách a jeho knihy jsou významnou složkou pro popularizaci a uvědomění si českého kulturního bohatství mezi laickou veřejností.
 
Prof. PhDr. Tomáš DURDÍK, DrSc.
Prof. PhDr. Tomáš Durdík, DrSc., se narodil v Praze 24. 1. 1951. Vystudoval Univerzitu Karlovu (prehistorie – historie). Od roku 1971 je zaměstnán v Archeologickém ústavu Akademie věd ČR. Od 70. let se zaměřuje na intenzivní mezioborový výzkum hradů a hradních zřícenin. Je autorem současné metodiky průzkumů českých hradů, která zahrnuje i studium jejich vývoje a typologie, stejně jako ochranu a památkovou péči. Vyučuje na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, na Fakultě architektury pražské ČVUT a na Západočeské univerzitě v Plzni. Prof. PhDr. Tomáš Durdík, DrSc., je také členem vědeckých rad Europa Nostra, Deutsche Burgenvereinigung, Vědecké rady Národního památkového ústavu, člen komitétu CASTRUM BENE, Hlavního výboru České archeologické společnosti a Českého národního komitétu ICOMOS. Působí jako starosta Společnosti přátel starožitností a prezident komise Ministerstva kultury ČR pro institucionální výzkum. Zasedá v Centru medievistických studií, je editorem sborníku Castellologica Bohemica a editorem či členem řady dalších redakcí odborných periodik. Jeho poznatky byly publikovány ve víc než 400 knihách a časopisech nejen v České republice, ale po celé Evropě.
 
 
 
 
 
Foto: Zdeňka Kalová, Národní památkový ústav
Připravily: Národní památkový ústav a Odbor mediální komunikace, Kancelář AV ČR

 

19 Oct 2011

Search

All intranet Current section