Skip to Content

Akademie věd ČR, tisková zpráva: TÝDEN VĚDY A TECHNIKY 2011

Letošní Týden vědy a techniky je největší vědecký festival v České republice, který pořádá Akademie věd ČR spolu se 40 partnerskými organizacemi. Letošní jedenáctý ročník se uskuteční 1. až 11. listopadu 2011 a jeho program se rozprostře po celé České republice. Nejvíce akcí bude v Praze, Brně, Ostravě a Českých Budějovicích, další se uskuteční v každém krajském městě a na mnoha dalších místech.
 
Festival je určen široké veřejnosti, primárně však studentům středních škol, kterým festival umožní nahlédnout do vědeckých pracovišť a laboratoří a dozvědět se více o světu vědy. Vědečtí pracovníci AV ČR připravují 300 akcí po celé ČR, exkurzí, přednášek, vědeckých kaváren, seminářů a filmových dokumentů, ve kterých představují svou práci, výzkumné projekty, nejmodernější vědecké přístroje a přibližují návštěvníkům nejnovější trendy v oblasti vědy. Uvedeno bude i 25 výstav, které představují vědu také v plné své barevnosti a pestrosti.
 
„Motem letošního ročníku je Věda pro život, protože život nám předkládá mnoho otázek a věda umožňuje nacházet na otázky odpověď. Jsme rádi, že odpovědi na své otázky hledají desetitisíce návštěvníků festivalu právě zde,“ uvedl předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš.
 
Festival se rozšiřuje i za hranice České republiky a současně uvádí přednášky zahraničních vědců u nás. V rámci Mezinárodního roku chemie uvádí Týden vědy a techniky program s chemií související s podtitulem Chemie mezi námi, aby zdůraznil, jak nezbytná chemie pro náš život je. Přes 50 přednášek bude streamováno a po on-line přenosu bude záznam uložen v archivu. Je možné se tedy k nim kdykoli vrátit a využít je ve výuce. Pro studenty je připravena řada soutěží, ať již literární ve spolupráci s časopisem 21. století, fotografická ve spolupráci s Národním technickým muzeem, audiovizuální ve spolupráci se serverem Technet.cz nebo znalostní ve spolupráci s časopisem Týden a Český Rozhlas Leonardo připravil vědomostní kvíz.
 
Podzimní Týden vědy a techniky je součástí systematické práce Akademie věd ČR s mladými lidmi. Na festivalu se podílí více než 90 institucí a návštěvnost loňského ročníku byla 33 555 lidí. Podrobné informace najdete na www.tydenvedy.cz.
 
-A +A