Academia 

Video for Media

Photos for Media

RSS  

Introduction of ASCR

Superlaser ELI

ELI

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

Open Science

otevrena.jpg

Čeští vědci pomáhají vytvořit evropskou síť zobrazovacích pracovišť

Nejmodernější zobrazovací technologie v biomedicíně budou dostupné vědcům napříč Evropou.

 

Česká republika se zapojila do přípravné fáze evropského projektu „Euro-BioImaging“, který byl oficiálně zahájen dne 10. prosince 2010. Partnerem se stalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Projekt poskytne vědcům v Evropě otevřený přístup k nejmodernějším zobrazovacím technologiím na všech úrovních biologického a biomedicínského výzkumu. Cílem je nalézt a zpřístupnit technologie, které umožňují zobrazení dynamických procesů v buňce a v lidském těle. Tyto technologie nabízejí optický mikroskop omezený fyzikálními vlastnostmi světla a elektronový mikroskop, který je schopen pracovat pouze s velmi tenkými vzorky.
Cena speciálního mikroskopu se dnes pohybuje v řádech 30 – 50 mil. Kč, není tedy pro všechny instituce snadno dostupný. V rámci projektu Euro-BioImaging bude zmapován současný stav zobrazovacích pracovišť v Evropě, včetně jejich vybavení a možností externího přístupu pro vědce odjinud. To následně vyústí ve vytvoření jejich celoevropské sítě.
Do sítě Euro-BioImagingu by měla být zařazena nejšpičkovější pracoviště v rámci EU. „Projekt Euro-BioImaging tak výrazně zlevní náročný výzkum a zajistí přístup vědců ke špičkovým, ale velmi drahým, zobrazovacím technologiím,“ říká Prof. Pavel Hozák z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR, člen řídícího výboru projektu, který je zároveň českým koordinátorem v přípravné fázi projektu, věnující se otázkám vzdělávání a školení.
Přípravná fáze projektu „Euro-BioImaging“, která je financována 7. rámcovým programem EU, bude probíhat v letech 2010 -2013. V tomto období bude provedena analýza potřeb a požadavků uživatelů na přístup, služby a vzdělávání v rámci plánované velké infrastruktury zobrazovacích pracovišť. Dále bude zpracován plán pro výstavbu a provoz budoucí infrastruktury, včetně právního, řídícího a finančního rámce. V neposlední řadě bude úkolem konsorcia v přípravné fázi definovat kritéria způsobilosti pro budoucí uzly (pracoviště) v rámci velké infrastruktury „Euro-BioImaging“ a připravit otevřenou výzvu pro zájemce – budoucí uzly infrastruktury.
 
Euro-BioImaging je jedním z 10 projektů v oblasti biologie a medicíny zařazených v Cestovní mapě Evropského strategického fóra pro výzkumné infrastruktury (ESFRI). Konsorcium projektu pro přípravnou fázi se skládá z 39 partnerů. Dále se projektu účastní 180 přidruženým partnerů z 24 zemí. Projekt má dva vědecké koordinátory: za oblast pokročilé světelné mikroskopie je odpovědný Dr. Jan Ellenberg z European Molecular Biology Laboratory a za oblast lékařského zobrazování Prof. Stefan Schönberg z European Institute for Biomedical Imaging Research.

  

 

16 Feb 2011

The Academy of Sciences of the Czech rebublic - For media

Search

All intranet Current section