Kvalitativní studie

V práci jako doma – analýza fenoménu práce z domova / Jana Bierzová

Studie se zabývá problémem práce z domova a to v rovině teoretické i na základě empirického výzkumu a přináší nový pohled na fenomén, dosud nezkoumaný v České republice. Tato studie byla vypracována jako diplomová práce a obhájená na FSV UK. Jedná se o případovou studii typu profesí, které využívají počítačů a moderních komunikačních technologií pro práci z domova. V teoretické části je vysvětleno postavení práce z domova na současném trhu práce jak v západních společnostech, tak v České republice, kde se tento pracovní styl začíná také pomalu rozvíjet. Poté následují výsledky kvalitativního výzkumu, který vychází z analýzy patnácti hloubkových rozhovorů se ženami a muži pracujícími z domova. V analýze rozhovorů byla pozornost zaměřena především na srovnání klasického zaměstnání (mimo domov) a práce z domova, pozitivní a negativní stránky flexibilního typu práce a na oddělování sfér práce a domova očima respondentů a respondentek.

 

Placená péče o dítě / Radka Výborná

Práce se zabývá tématem slučitelnosti práce a rodiny, a to u dvou odlišných skupin žen – žen, které svým dětem zajišťují péči v podobě najímání soukromých placených paní na hlídání, a žen, které toto hlídání provozují. Nejprve je problematika představena na teoretické úrovni, rozebrána je úroveň ekonomické aktivity žen, podmínky, které ženy v české společnosti mají ke slučování práce a rodiny, stejně jako teorie, které se tímto tématem zabývají. Se ženami reprezentujícími výše zmíněné skupiny byly provedeny hloubkové rozhovory, ze kterých je možno sestavit typologii žen podle jejich přístupu k zaměstnání, kde do značné míry hraje roli také postavení v zaměstnání a vstřícnost zaměstnavatele zaměstnat ženy s malými dětmi ještě v průběhu rodičovské dovolené. Jelikož ženy s malými dětmi pociťují mnohé problémy při snaze o skloubení práce a rodiny, diskutovány jsou i důsledky pro rodinnou politiku státu.

 

Na cestě je čas největším kapitálem - kapitola ze života řidičů dálkové dopravy / Renata Sedláková

V realizovaném šetření zaměřeném na pracovní a osobní život dálkových řidičů jsme zjišťovali nejen jaké jsou jejich pracovní podmínky, ale také nakolik je možné skloubit zaměstnání řidiče dálkové přepravy s rodinným životem. Ačkoli řidičům a jejich rodinám zajišťuje poměrně vysoký životní standard, statusové postavení řidiče vysoké není a omezení, které sebou nese, dopadá zpětně nejen na řidiče, ale i na jeho blízké.


Pracovní uplatnění a soukromý život osob se zdravotním postižením / Kateřina Matysková

Následující výzkum je zaměřen na život osob se zrakovým postižením. Primárně se zde zaměřujeme na profesní a rodinný život a jeho harmonizaci, dále na genderové odlišnosti ve vnímání handicapu a na otázku, jakým způsobem ovlivňuje handicap život a jeho kvalitu.

 

Matky samoživitelky a trh práce / Štěpánka Pfeiferová

Tato práce se v první části zaměřuje na působení pracovního trhu na soukromý a především partnerský život jedinců a snaží se odpovědět na otázku, zda a do jaké míry je to právě pracovní trh, který činí partnerské vztahy křehčími, a jaký je tedy podíl tlaků nového pracovního trhu na vzniku neúplných rodin. Druhá část prezentuje výsledky analýzy popisuje pracovní a rodinné strategie matek samoživitelek. Snaží se vysledovat, jak ženy zvládají situaci po rozvodu či rozchodu, jakých zdrojů využívají k zabezpečení chodu domácnosti a jaké taktiky volí na trhu práce. Získané informace podávají obraz chování matek samoživitelek na trhu práce, zároveň však také mapují bariéry, na které při tom sledované ženy narážejí.

 

Rodičovství v životě migrujících žen / Hana Víznerová

Na základě analýzy rozhovorů s ženami, imigrantkami z Ukrajiny žijícími v České republice, ukazuje tato zpráva, jak složitý a komplikovaný je charakter migrace, rozhodování, okolností a podnětů, které zapříčinily a vedly k emigraci, stejně jako uvažování o dalších migračních a pobytových plánech v podmínkách a zkušenostech života v nové zemi. Na druhé straně zkušenost migrace a integrace do nové společnosti pozitivně i negativně ovlivňuje rodinný život, způsob výchovy a péče o děti, partnerské vztahy a další reprodukční plány žen.

 

Manažeři – vlajkonoši individualizace? / Radka Dudová

Je možné muže manažery pokládat za jakési vlajkonoše individualizace v České republice? Tato kvalitativní studie ukazuje, že místo aby byli ryzími představiteli individualizace, jsou čeští manažeři spíše typickým příkladem uvíznutí mezi dvěma modely: kapitalistickým (ve sféře práce) a feudálním (ve sféře rodiny). Podniky v České republice z této situace těží: získávají plně oddaného pracovníka, aniž by musely brát v úvahu jeho závazky v soukromém životě.

 

Pokladní v zahraničních řetězcích. Nedobrovolná časová flexibilita a rozvoj "sekundárního pracovního trhu" / Marcel Tomášek

 

Flexibilita místa a času: nový design "pojišťováka" / Hana Maříková

Studie se zabývá profesí „pojišťováka“ po roce 1989, kdy v ní dochází k nárůstu negativní flexibility, zvyšuje se konkurence v oboru a celkově i nejistota pozice individuálního poradce na trhu s financemi v porovnání s nadnárodními pojišťovacími a finančními institucemi. Studie se zaměřuje na dopady podmínek a charakteru práce na osobní a rodinný život participantů a participantek výzkumu, na intervenci práce do soukromí těchto lidí, stejně tak jako i na vliv rodinného zázemí na výkon této profese. Cílem studie je objasnění možností kombinace práce se soukromým a rodinným životem u této profese.

 

 

Kvalitativní studie byly publikovány v rámci knihy Nové šance a rizika:
Flexibilita práce, marginalizace a soukromý život u vybraných povolání a
sociálních skupin.
Ed. R. Dudová, Praha: Sociologický ústav,v.v.i., 2008.
Pro další informace se laskavě obraťte na gender@soc.cas.cz.

verze pro tisk
www odkazy