Noc vědkyň

Vloženo dne:
19.09.2007
Jak se bádalo za komunismu? Věda v době pětiletek, vědeckého pokroku a ženské emancipace 28.9.2007, bar Krásný ztráty, Náprstkova 10, Praha 1
Diskusní večer Noc vědkyň bude probíhat v rámci celoevropské akce Noc vědců, které se účastní vědecká a výzkumná pracoviště, která nabídnou veřejnosti exkurze, besedy i možnost zúčastnit se nejrůznějších badatelských happeningů.

Tématem večera Noc vědkyň jsou profesní zkušenosti vědkyň z nejrůznějších oborů, které prožily větší část své vědecké dráhy v minulém režimu. Právě výzkumná a pedagogická práce v období komunismu bude tvořit jádro vyprávění a diskusí, které budou rámovat následující otázky:

Jaká byla zkušenost žen badatelek, které vstoupily do akademického prostředí v 50. a 60. letech? Jak si hledaly cestu k oboru a k vědecké práci? Jak vypadaly obory, kterými se zabývaly a jak se měnily?
Jak vypadala každodennost akademického práce? Jakými směry a cestami rozvíjely mezinárodní spolupráci? Jakým způsobem se potýkaly s rolemi, které od nich tehdejší společnost očekávala a jak se vůči nim vymezovaly? Jak prožívaly a ustavovaly profesní a soukromý život?


Pozvání do diskuse přijaly badatelky, které mají velmi rozdílné akademické dráhy a zkušenosti. Co je spojuje, je právě doba, ve které ustavovaly a prožívaly své vědecké biografie. Hovořit budou vědkyně z přírodních i humanitních věd.

Zlata Černá (sinoložka)
Ludmila Eckertová (fyzička)
Terezie Fučíková (imunoložka)
Danuše Kšicová (literární vědkyně)


Diskusní večer pořádá Národní kontaktní centrum – ženy a věda, projekt Sociologického ústavu AV ČR

verze pro tisk seznam všech článků
www odkazy galerie