Kalendář akcí

Today < 2011 >  < November > 
Mo Tu We Th Fr Sa Su
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

Mladí astronomové zvítězili v Kazachstánu

Po absolutním vítězství Stanislava Fořta z Gymnázia Pierra de Coubertina v Táboře na 5. Mezinárodní olympiádě v astronomii a astrofyzice (soutěž pro starší studenty, více na http://www.astro.cz/article/4823) přiváží zlato i výprava z XVI. Mezinárodní astronomické olympiády (mladší studenti) v kazašské Almaty. Českou republiku reprezentovalo v roce 2011 na mezinárodních soutěžích v astronomii a astrofyzice celkem 10 studentů. Čtyři získali medaile – dvě zlaté, jednu stříbrnou a jednu bronzovou.

 

Česká astronomická společnost ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR vysílá delegace na mezinárodní soutěže navazující na Astronomickou olympiádu od roku 2007. Výsledky českého týmu se každým rokem zlepšují: 2007 – stříbrná medaile, 2008 – 2 bronzové medaile, 2009 – 2 stříbrné a 3 bronzové medaile, 2010 – zlatá medaile (loni bylo možné z finančních důvodů vyslat pouze jednoho studenta).
 
5. Mezinárodní olympiáda v astronomii a astrofyzice (IOAA) se konala od 25. 8. do 4. 9. 2011 v polských Katowicích a Českou republiku reprezentovali:
Stanislav Fořt (Gymnázium Pierra de Coubertina, Tábor) – absolutní vítěz, zlatá medaile
Jakub Vošmera (Gymnázium Matyáše Lercha, Brno) – stříbrná medaile
Filip Murár (Gymnázium Třebíč) –čestné uznání úspěšného řešitele
Eva Miklušová (Gymnázium Jakuba Škody, Přerov)
Lukáš Timko (Gymnázium Pierra de Coubertina, Tábor)
Delegaci doprovázeli RNDr. Tomáš Gráf, Ph.D., z Hvězdárny a planetária Johanna Palisy v Ostravě a Ing. Jan Kožuško z České astronomické společnosti.
 
XVI. Mezinárodní astronomická olympiáda (IAO) se konala od 22. 9. do 30. 9. 2011 v Almaty v Kazachstánu. Za Českou republiku soutěžili:
Viktor Němeček (Gymnázium Jihlava) – zlatá medaile v kategorii juniorů
Martin Raszyk (Gymnázium Karviná-Nové Město) – bronzová medaile v kategorii seniorů
Vojtěch Daniš (Gymnázium Olomouc-Hejčín) – čestné uznání
Denis Lisztwan (Gymnázium Český Těšín) – čestné uznání
Ondřej Theiner (Gymnázium Jírovcova –České Budějovice) – čestné uznání
Delegaci vedli RNDr. Tomáš Prosecký (Štefánikova hvězdárna Praha, Gymnázium Český Brod) – člen mezinárodní jury – a Ing. Jan Kožuško (Česká astronomická společnost, Štefánikova hvězdárna Praha) – pedagogický vedoucí.
 
Příští IAO se bude konat v jihokorejském Gwangju a 6. ročník IOAA v brazilském Rio de Janeiru. Na obě soutěže bude opět vyslán český tým.
 
Astronomickou olympiádu pořádá Česká astronomická společnost ve spolupráci s Hvězdárnou a planetáriem Johanna Palisy (VŠB Ostrava) za podpory MŠMT a dalších subjektů. Ve školním roce 2011/2012 probíhá již 9. ročník a do školního kola se stále mohou zapojit žáci druhého stupně základních škol a studenti všech ročníků středních škol. Úspěšní řešitelé postupují do krajského kola a nejlepší se utkají na jaře 2012 v celostátním finále. Více informací naleznete na http://olympiada.astro.cz.
 
Mladí astronomové zvítězili v Kazachstánu
Česká výprava po vyhlášení výsledků XVI. IAO. Zleva: RNDr. Tomáš Prosecký, Martin Raszyk (bronz), Ondřej Theiner, Viktor Němeček (zlato), Vojtěch Daniš, Denis Lisztwan a Ing. Jan Kožuško
 
Připravily: Česká astronomická společnost a Odbor mediální komunikace, Kancelář AV ČR

 

30 Sep 2011

Search

All intranet Current section