Kalendář akcí

Today < 2011 >  < November > 
Mo Tu We Th Fr Sa Su
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

„Ganymed a jeho stín“ vítěznou říjnovou astrofotografií

Dva vynikající snímky planety Jupiter i s jeho měsícem Ganymed, pořízené Karlem Sandlerem, zvítězily v říjnovém kole soutěže Česká astrofotografie měsíce. Oba ukazují, jaké úžasné možnosti se dostávají do rukou zdatného pozorovatele s kvalitním malým přístrojem a vhodně použitou výpočetní technikou při promyšleném a pečlivém pozorování. Porota byla snímky nadšena a autorovi blahopřeje k vynikajícímu výsledku i k příležitosti, jak široké veřejnosti představit těleso, které nás právě nyní na večerní obloze vítá svým brilantním jasným svitem.

 
Detaily, které jsou porovnáním obou snímků složených z mnoha záběrů reprodukovatelně rozlišitelné, mají úhlový rozměr kolem 0.18 obloukové vteřiny. Tyto hodnoty se nacházejí asi dvaapůlkrát pod teoretickou mezí rozlišení jeho dalekohledu a odpovídají teoretickému rozlišení přístroje o průměru 650 mm.
 
Řekněme, že v dobách klasické fotografie, tedy ještě před zhruba dvaceti roky, v dobách před možnostmi počítačové analýzy mnoha snímků, by takové reálné rozlišení na fotografii bylo možné očekávat od přístroje až o průměru kolem 1000 mm a více, pokud by pracoval ve vynikajících podmínkách vysokohorské observatoře.
 
 
Vítězné snímky v jednotlivých měsících a další informace naleznete na http://www.astro.cz/cam/.
 
Připravily: Česká astronomická společnost a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

4 Nov 2011

Search

All intranet Current section