Z monitoringu tisku

EK schválila dotaci 2,3 miliardy korun na vědecké centrum BIOCEV

Rekordní rozpočet na českou vědu a výzkum z poloviny hradily firmy

Vláda odvolala členy Rady pro výzkum, vývoj a inovace


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

SAYING IT ...ON PAPER knižně

V listopadu vychází knížka anglických esejů bývalého oblíbeného lektora a zkušeného editora vědeckých textů Richarda Haase. Knížka má nejen klasickou tištěnou podobu, ale také elektronickou verzi. K vydání v Ústavu pro jazyk český ji připravil Akademický bulletin a k dostání bude v knihkupectví Academia.

richard_mensi.jpg

 

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > listopad  > Představujeme projekty

NA ZKUŠENÉ VE ŠVÉDSKÉM INOVAČNÍM PROSTŘEDÍ

Obrázek k článku Obrázek k článku 

Přestože se centrum v Liblicích slavnostně otevřelo svému účelu teprve v září 2007, jeho jméno nese vzdělávací projekt zaměřený na inovace už od roku 2006. Centrum inovačního vzdělávání Liblice (CIVL) je jednou z prvních projektových vlaštovek Střediska společných činností AV ČR (viz AB 4/2006).

Klade si za cíl seznamovat frekventanty s možnostmi, jež jim skýtá inovační prostředí, naučit je psát projekty k čerpání grantů, umožnit jim kontakty mezi sebou i se zahraničními partnery. Však také u zrodu CIVL, který je realizován v rámci opatření 4.2 JPD 3 a finančně jej podpořil ESF, stála mezinárodní aktivita. Na projektu se partnersky podílejí Asociace inovačního podnikání ČR, České inovace, s. r. o. (CI4GM) a švédská firma VINNOVA. Vzdělávání je zaměřeno především na malé a střední podnikatele, na odborné pracovníky a zastupitele působící ve státní správě a samosprávě, ale otevřeno je také novinářům, manažerům výzkumných týmů či institucí, doktorandům i vysokoškolákům. Program Inovace ve vzdělávání o inovacích, připravený speciálně pro projekt CIVL, sestává ze společného bloku pro všechny cílové skupiny a z bloku speciálního s moduly pro konkrétní cílové skupiny (viz www.civ-liblice.cz).

Protože se však jedná o projekt mezinárodní, hrají důležitou úlohu švédští partneři, kteří přibližují severskou cestu k inovacím, jejich zkušenosti s financováním inovačního podnikání, se zakládáním spin off firem a podnikatelských inkubátorů, s propojením vysokých škol s průmyslem. A protože je dávno známo, že nejvíce se člověk naučí přímo "v terénu", byli účastníci kurzu motivováni soutěží o studijní cestu do jižního Švédska, aby se seznámili s inovačními podniky a trendy ve Stockholmu, Jönköpingu a Uppsale.

Tam se letos na přelomu května a června vydala skupina nejúspěšnějších účastníků kurzu, která sestávala ze směsi lidí různého věku i postavení, od studentů přes badatele, běžné zaměstnance až po lidi z podnikatelské sféry, mladých i zkušenějších. Pouť začínala ve Stockholmu a někteří účastníci se hned první den nechali inovačně navnadit či inspirovat návštěvou Nobelova muzea s velkou expozicí představující Winstona Churchila nejen jako politika, ale také jako malíře a spisovatele. Prvním společným cílem byla návštěva Královského technického institutu KTH, kde nás Johan Tingsborg seznámil se švédským národním inovačním programem a o zkušenostech s transferem technologií pohovořil Andres Hugnell.

Od univerzitního Jönköpingu nás dělilo mnoho kilometrů, při jejichž překonávání byly posledním viditelným mezníkem grippeny jako poutače firmy Saab. Poté jsme vjeli do mlhy a jezero Vattern, na jehož břehu ležel cíl dnešní cesty, se dalo pouze tušit. Už z Prahy jsme všichni znali rektora zdejší univerzity prof. Thomase Anderssona, takže jsme se na seminář dostavili jako staří známí. Přednáškou ho následovala dr. Karin Hellgren Havemose a poté charismatický Piero Formica, který rozproudil zajímavou debatu svou předpovědí brzkého krachu přerozdělování peněz v Evropské unii…

Univerzitní campus využil bývalou továrnu i se zachovaným jeřábem uvnitř pro umístění knihovny, která disponuje moderním vybavením a všudypřítomnou možností připojení do elektronické sítě, jak nám ukázal náš průvodce Daniel Gunnarsson. Zakládají si tu na mezinárodním prostředí, vše je velmi vzdušné, světlé a elegantní, přesto však mlha a vlhký chlad venku prozrazoval, že se přeci jen nacházíme daleko na severu. Mlha ukrývá i protější budovy ekonomické fakulty, kam se přemisťujeme na druhou přednášku temperamentního Piera Formica. Lisy Jonsson, Magnus Gramming a Andreas Merlando prozradili, že mezi lety 1996–2006 vzniklo ve zdejším Science parku a business inkubátoru 450 nových společností, z nichž je 70 % aktivních déle než rok.

V IVA – Královské inženýrské akademii ve Stockholmu (www.iva.se) – nám Paula Lembke představila princip podpory podnikání v projektu CONNECT (www.connectsverige.se). Univerzitní město Uppsala má poměrně rozlehlý technologický park, ale naše mise nás o bezvýhradné dokonalosti opravdu nepřesvědčila. Naši hostitelé nebyli zcela připraveni a ani zařízení typizovaného domku ve švédském stylu, jež dokázalo udělat z fádní montované stavby příjemný a útulný prostor, výsledný dojem napravit nedokázalo. Vybuzená debata a srovnání možností a zkušeností obou zemí i vzájemné diskuze účastníků studijní cesty však jsou rovněž cenné. Ačkoli společný blok vzdělávacího programu Inovace ve vzdělávání o inovacích skončil již letos v červnu, projekt dál pokračuje speciálním blokem a čeká jej 6. 12. 2007 konference v rámci mezinárodní konference INOVACE 2007 na Novotného lávce v Praze.

Že se má (a nejen v mládí) jezdit do světa na zkušenou, se dozvíme již v útlém dětství z pohádek, v nichž je ukryta moudrost generací. A jedním z těch, kdo se touto moudrostí řídí, je také projekt CIVL, jehož úspěšní finalisté společného bloku podnikli cestu na zkušenou ke švédským partnerům projektu.

Text a foto Marina Hužvárová