Z monitoringu tisku

EK schválila dotaci 2,3 miliardy korun na vědecké centrum BIOCEV

Rekordní rozpočet na českou vědu a výzkum z poloviny hradily firmy

Vláda odvolala členy Rady pro výzkum, vývoj a inovace


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

SAYING IT ...ON PAPER knižně

V listopadu vychází knížka anglických esejů bývalého oblíbeného lektora a zkušeného editora vědeckých textů Richarda Haase. Knížka má nejen klasickou tištěnou podobu, ale také elektronickou verzi. K vydání v Ústavu pro jazyk český ji připravil Akademický bulletin a k dostání bude v knihkupectví Academia.

richard_mensi.jpg

 

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > březen  > Obsah, úvodník

SLUNEČNÍ ROK

Obrázek k článku Obrázek k článku 

Letopočtem 2007 jsme vešli do mezinárodních roků výzkumu Země a jejích polárních oblastí. Byl vyhlášen Mezinárodní polární rok IPY 2007–2008, elektronický geofyzikální rok eGY a Mezinárodní rok planety Země IYPE. Přesně před půl stoletím byl v roce 1957 vyhlášen Mezinárodní geofyzikální rok a odstartovala první umělá družice Země. Letos na toto výročí navazuje Mezinárodní heliofyzikální rok (International Heliophysical Year 2007, IHY 2007), který byl oficiálně zahájen na půdě OSN ve Vídni 19.–20. února 2007, v České republice o měsíc dříve, 23. ledna v Praze. Rozvoj kosmonautiky a široká mezinárodní spolupráce umožnily rozšířit výzkum Slunce a prostoru mezi naší nejbližší hvězdou a Zemí z polárních oblastí (1882 a 1932), celé planety (1957) až do meziplanetárního prostoru ve Sluneční soustavě (2007).

O chystaných aktivitách Českého národního koordinačního výboru k přispění naší republiky do Mezinárodního heliofyzikálního roku 2007 se dočtete v příštím čísle.

HaM