Z monitoringu tisku

EK schválila dotaci 2,3 miliardy korun na vědecké centrum BIOCEV

Rekordní rozpočet na českou vědu a výzkum z poloviny hradily firmy

Vláda odvolala členy Rady pro výzkum, vývoj a inovace


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

SAYING IT ...ON PAPER knižně

V listopadu vychází knížka anglických esejů bývalého oblíbeného lektora a zkušeného editora vědeckých textů Richarda Haase. Knížka má nejen klasickou tištěnou podobu, ale také elektronickou verzi. K vydání v Ústavu pro jazyk český ji připravil Akademický bulletin a k dostání bude v knihkupectví Academia.

richard_mensi.jpg

 

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Demokracie demonstrovat dovoluje

Demonstrace

Kdyby chtěli před dvaceti lety vědci vraždit vědu na Perštýně, prodávat ji na Palachově náměstí – pardon – tenkrát Krasnoarmějců, přivést oslíka před Lichtenštejnský palác, vážit ji u Národního divadla a vůbec veřejně kritizovat vládu, že nepodporuje vědu, sprcha vodním dělem by byla asi to nejmenší, co by se jim stalo. Kdyby nic jiného, dnes může každý svůj postoj a názor veřejně vyjádřit, aniž by žádal předsedu Akademie o svolení, i když tomu je pak vytýkáno, že demonstraci nezabránil. Demokracie demonstrovat dovoluje – dlaždičům, dopravcům, doktorům, direktorům, dokonce duchovním. Letošní druhý půlrok s devítkou na konci se nese ve znamení aktivizace badatelů, aby jim nezůstaly holé ruce. Jak aktuální je v této souvislosti následující citát v článku 17. listopad 1989 a Československá akademie věd – rozhodně ho nepřehlédněte!

Marina Hužvárová

Z tiskové zprávy Komory volených zástupců pracovišť ČSAV – březen 1990:
„Je to především hluboce zakořeněná představa, vypěstovaná dogmatiky bývalého režimu, že věda je výrobní síla a musí být tudíž posuzována podle svého přínosu výrobnímu procesu. Veřejnost ani řada odpovědných činitelů dosud jasně od sebe neoddělují specifika vědecké práce od problematiky vědecko-technického rozvoje. Musíme zdůraznit, že věda vždy byla a stále je především součástí kultury a jako taková musí být i hodnocena. Návrat Československa do rodiny vyspělých evropských zemí a jeho účast na integračních procesech v Evropě předpokládá zachování a postupné zvyšování podpory rozvoje naší vědy.