section-box-04-bg.jpg

Akademický bulletin

abicko

Minuty z TVT

videoprezentace-blok-bgd.jpg

        Akademie věd ČR se v roce 1997 snažila ještě intenzivněji a efektivněji zapojit do mezinárodní vědecké spolupráce v rámci meziakademických dohod a posílit roli české vědy v mezinárodních organizacích. Omezené finanční zdroje však tyto snahy výrazně limitují.

        Akademie již tradičně realizovala konkrétní vědeckou spolupráci v rámci svých dohod s 58 zahraničními vědeckými institucemi z 38 zemí celého světa. Tyto dohody byly průběžně aktualizovány. V zájmu efektivnějšího využívání finančních prostředků byl při jednání se zahraničními partnery kladen důraz na společné výzkumné projekty. Byli vyhledáváni i noví partneři, a to především v takových teritoriích, kde AV ČR dosud žádné kontakty nemá nebo kde spolupráce s dosavadními partnery nefunguje dostatečně pružně. Podařilo se například podepsat dohodu s novým partnerem v Belgii.

        I přes krácení finančních prostředků a z toho plynoucích úsporných opatření vůči ústavům AV ČR (snížení finanční dotace na cestovné z 50% na 20%) se v roce 1997 podařilo vyslat v rámci dohod 450 osob, což představuje ve srovnání s rokem 1996 mírné zvýšení.

        Ze zahraničí bylo v rámci dohod přijato 370 osob na celkový počet 4 831 pobytových dnů, z čehož vyplývá, že celková délka pobytu se prodlužuje. V minulém roce dosáhla průměru 13 pobytových dnů na osobu.

        AV ČR využívá pro realizaci vědeckých kontaktů i další dohody, uzavírané na vládní úrovni, např. kulturní dohody a dohody o vědeckotechnické spolupráci.
V rámci vědeckotechnické spolupráce probíhá již několik let například spolupráce s NSF USA, v r. 1997 začala spolupráce se SRN, proběhla přípravná jednání s francouzskými partnery (program BARRANDE), s Japonskem a Řeckem. Zástupci AV ČR se podílejí na práci příslušných smíšených komisí i na posuzování předložených projektů.

        Ústavy AV ČR jako samostatné subjekty využívají i možnosti přímých meziústavních dohod. Tyto kontakty finančně zabezpečují ústavy AV ČR z vlastních zdrojů, ale stále více se na financování podílejí přímo řešitelé projektů ze svých grantových prostředků. V roce 1997 bylo těchto dohod na základě informací z ústavů evidováno 218.

        AV ČR je aktivní v řadě mezinárodních vládních i nevládních organizací. Prostřednictvím svých zástupců se prosazuje v organizacích jako je UNESCO, MAB/UNESCO, ICSU, ALLEA, CERN aj. Nově byly předloženy návrhy na vstup do organizací jako např. EMBO, ESF, ISSC. Na druhé straně Akademie zrušila své členství v IIASA (International Institute for Applied Systems Analysis).

        V rámci spolupráce s UNESCO organizují pracoviště AV ČR postgraduální kurzy pro doktorandy. Tato aktivita se týká především ÚMCH, MBÚ a BÚ AV ČR. Velmi aktivní je Český komitét pro program UNESCO "Člověk a biosféra" (MAB). Podílí se na přípravách mezinárodní konference o krajinné ekologii CLE ´98, která proběhne na podzim 1998 v Praze. Za přímé účasti členů ČK MAB vyšla v r. 1997 publikace "Biosférické rezervace České republiky", sborník z mezinárodní konference "Geo-biodiverzita Šumavy". Pokračuje projekt umožňující napojení biosférických rezervací na elektronickou sítˇ.

        ICSU ( International Council of Scientific Unions) je zastřešující organizací vědeckých unií, na jejichž činnosti se česká věda podílí prostřednictvím národních komitétů. V r. 1997 byl nově ustaven Národní komitét pro využití a výzkum kosmického prostoru, který vznikl sloučením Českého komitétu pro kosmický výzkum (COSPAR) a Českého komitétu mezinárodní astronautické federace IAF. AV ČR hradí nemalé částky na členské příspěvky národních komitétů a podporuje účast jejich představitelů na oborových mezinárodních setkáních.

        ALLEA (All European Academies) vyzvala AV ČR k uspořádání generálního zasedání ("General Assembly") v roce 2000, které je předmětem jednání v rámci orgánů AV ČR. ALLEA připravuje lepší komunikaci mezi evropskými akademiemi a zejména koordinovaný postup při návrzích předkládaných vládám evropských států. Tyto návrhy se mají týkat nejen vědy, ale i dalších důležitých aktuálních problémů.

        CERN svými unikátními vědeckými výsledky upevnil svou vedoucí pozici světové laboratoře. Na spolupráci s CERN participovala 3 výzkumná pracoviště AV ČR. Spolupráce se neomezovala jen na 8 výzkumných programů, ale i na projekty v technologii a v aplikačním zaměření ( především v lékařství a v jaderné energetice).

        Novým rysem zahraniční aktivity AV ČR je organizování mezinárodních seminářů a pracovních setkání (workshopů) s celoakademickým vědecko-politickým zaměřením, v nichž AV ČR vystupuje jako prostředník mezi zeměmi střední a východní Evropy a vyspělými západoevropskými zeměmi a zámořím. Kromě zástupců AV ČR se těchto akcí často účastnili představitelé dalších vědeckých institucí a univerzit ČR, zástupci ministerstev a dalších vládních institucí. Za všechny lze uvést alespoň seminář "Technologie na ochranu životního prostředí" nebo seminář "Hornet Industry Team Presentation", na kterém se představil Hornet Team pracovníkům z pracovišť AV ČR, specializovaných na fyziku, chemické procesy, komunikační a počítačovou technologii, elektrotechniku a radiotechniku.

        V červnu 1997 se uskutečnil dvoustranný česko-německý seminář "Science in the 21st Century : Challenges and Perspectives".V listopadu AV ČR v Praze zorganizovala "NATO Workshop" o hodnocení vědy a vědního managementu. Na semináři byli zastoupeni jak experti z členských zemí NATO a dalších ekonomicky vyspělých zemí, tak i z tzv. spolupracujících partnerských zemí. Konferenci podpořil svou přítomností asistent generálního sekretáře NATO pan J. M. Cadieu.

        Kromě těchto centrálních akcí organizují ústavy AV ČR vlastní akce s mezinárodní účastí a nebo jsou spolupořadateli mezinárodních aktivit s odborným zaměřením. V uplynulém roce proběhlo celkem 174 těchto odborných setkání a konferencí.

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast