Z monitoringu tisku

EK schválila dotaci 2,3 miliardy korun na vědecké centrum BIOCEV

Rekordní rozpočet na českou vědu a výzkum z poloviny hradily firmy

Vláda odvolala členy Rady pro výzkum, vývoj a inovace


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

SAYING IT ...ON PAPER knižně

V listopadu vychází knížka anglických esejů bývalého oblíbeného lektora a zkušeného editora vědeckých textů Richarda Haase. Knížka má nejen klasickou tištěnou podobu, ale také elektronickou verzi. K vydání v Ústavu pro jazyk český ji připravil Akademický bulletin a k dostání bude v knihkupectví Academia.

richard_mensi.jpg

 

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > prosinec  > Téma měsíce

BUDIŽ SVĚTLO!

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Ačkoliv si Týden vědy a techniky i pro tentokrát zachoval svůj tradiční název, inovoval se letos do podstatně delšího časového období. Zahájila jej totiž už 25. října vernisáž Encyklopedie knihy (viz AB 11/2007). Prvním listopadovým dnem odstartovaly přednášky, workshopy, výstavy a prezentace na mnoha obvyklých i méně obvyklých místech. Ústřední motiv 7. ročníku TVT, jímž bylo světlo ve všech jeho podobách, oživila vhodně načasovaná vernisáž evropské putovní výstavy Fascinace světlem ve funkcionalistickém prostoru Veletržního paláce. Z hlavního města se vědecký a technický program rozjel také do Brna, Českých Budějovic, Ostravy a Olomouce, kam zavítal vůbec poprvé.

K Týdnu vědy a techniky, který navštívilo více jak 26 000 zájemců, se připojily též vysoké školy, jmenovitě brněnská Masarykova univerzita, olomoucká Univerzita Palackého a 1. lékařská fakulta v Praze. Z neuniverzitních institucí např. Muzeum Policie ČR, pražský Kriminalistický ústav nebo Městská knihovna v Praze. Dlouholetý hlavní partner Týdne vědy a techniky ČEZ, a. s., nadto představil svůj nový projekt Bakalář, jenž si klade za cíl zvýšit zájem studentů o zaměstnání v jaderné energetice.

Přednáškové sály budovy Akademie věd ČR se zaplňovaly do posledního místa (celkem na Národní 3 přišlo přes 5000 lidí), ovšem jednotlivé referáty bylo možné sledovat z pohodlí domova díky on-line přenosům. Prostřednictvím internetu se mohli zájemci zúčastnit i přednášek v Muzeu Policie ČR, v pražské městské knihovně (na Mariánském náměstí prof. Miloš Grim hovořil o medicíně budoucnosti a možnostech využití kmenových buněk) nebo na některých místech v Brně. Podobně jako v minulém roce zůstávají vybrané přednášky zájemcům volně přístupné na webových stránkách http://press.avcr.cz/index.php?p=tyden-vedy-konec&thm=TVT.

Počet spolupořadatelů se rozšířil ze 16 na 22, a tak není divu, že tomu odpovídalo i množství nejrůznějších příspěvků a prezentací. Jejich přesný výčet obsahuje program TVT, a proto jen namátkou připomeňme, že např. v Muzeu Policie ČR se posluchači dozvěděli o moderních technikách a technologiích v boji proti zločinu, brněnská Hvězdárna a planetárium M. Koperníka uspořádala pořad o budoucnosti člověka ve vesmíru Ve stavu beztíže. V Českých Budějovicích podle očekávání dominovala přírodovědná témata, zatímco o současném stavu vědy a techniky v oblasti laserových technologií se pro změnu diskutovalo v Olomouci.

Přestože se referovalo především o světle a jeho působení na živé organismy, o pozorování Slunce z vesmíru, matematice a internetu nebo umění digitální fotografiie, neopomenulo se ani tolik diskutované téma postavení žen ve vědě a nutnosti vytvořit jim odpovídající podmínky pro akademickou kariéru.

Název Podivuhodné možnosti využití světla aneb Renesance optiky pro moderní technologie neslo setkání u Kulatého stolu, kde se diskutovalo o nových poznatcích v optických komunikacích, v molekulární medicíně a biologii.

Hned u vstupu do budovy na Národní vítala návštěvníky díla českých umělců, kteří během roku 2007 pracovali ve vědeckých laboratořích, aby shodně s cílem projektu Transgenesis: umělci v laboratořích spojili laboratoř s galerií a technickou vizualizaci s uměleckým obrazem. Postavy v originálních parukách se objevovaly při performanci na mtoivy objevu bleskosvodu Prokopa Diviše a na obrazovce provázely návštěvníky některými akademickými ústavy.

Zdařilá výstava Světlo v kamenech – velké mikroskopické obrazy (viz AB 10/2007) představila soubor unikátních velkoformátových mikroskopických fotografií, jež odhalují neobvyklou krásu a rozmanitost nenápadného světa kamenů a hornin. Již zmíněná výstava Encyklopedie knihy pro změnu prezentovala unikátní publikaci Dr. Petra Voita o starším knihtisku a příbuzných oborech mezi polovinou 15. a počátkem 19. století.

Jednotlivé, nesmírně zajímavé výstavy instalované v budově na Národní bohužel trochu tratily nedostatkem "světla" – bylo jich vedle sebe příliš mnoho, a tak se mezi nimi návštěvníci až "ztráceli". Ohlasy obou účastnických stran zaznívaly ve smyslu, že méně je někdy více.

Ve Veletržním paláci navštívilo evropskou putovní výstavu o optice a optických technologiích Fascinace světlem, která se konala pod záštitou AV ČR, přes 6000 zájemců. Díky workshopu prof. Erika Steijnse z Bruselu, jenž předvedl výukovou soupravu EduKit pro studenty ve věku 15–18 let, si mohli návštěvníci sami vyzkoušet různé světelné pokusy.

Že věda může být i pro laiky opravdu zábavná, dokázali irští hosté Sheila Doneganová a Eoin Gill z Centra pro zdokonalování výuky matematických věd a techniky – CALMAST ve své interaktivní prezentaci, jíž se připojili k evropské aktivitě WONDERS 2007.

Všechny generace návštěvníků přesvědčil také temperamentní a neúnavný popularizátor Michael Londesborough, že ačkoliv se věda řídí zákony a poučkami, nemusí být suchopárná a lze ji ukazovat na pozoruhodných experimentech.

Také množství mediálních partnerů Týdne vědy a techniky v čele s hlavním mediálním partnerem, Českou televizí, Lidovými novinami, stanicemi Českého rozhlasu Radiožurnál a Leonardo a dalšími, jako je Viola, Herafilm-Science Media, portál Veda.cz, CHEMagazín, Port, Učitelské noviny a časopis 21. století dokázalo, že zájem o vědu a techniku mezi lidmi stále roste.

MARINA HUŽVÁROVÁ a LUDĚK SVOBODA