Z monitoringu tisku

EK schválila dotaci 2,3 miliardy korun na vědecké centrum BIOCEV

Rekordní rozpočet na českou vědu a výzkum z poloviny hradily firmy

Vláda odvolala členy Rady pro výzkum, vývoj a inovace


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

SAYING IT ...ON PAPER knižně

V listopadu vychází knížka anglických esejů bývalého oblíbeného lektora a zkušeného editora vědeckých textů Richarda Haase. Knížka má nejen klasickou tištěnou podobu, ale také elektronickou verzi. K vydání v Ústavu pro jazyk český ji připravil Akademický bulletin a k dostání bude v knihkupectví Academia.

richard_mensi.jpg

 

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > prosinec  > Z Bruselu

ČESKÁ VĚDA NA STREET FESTU

Obrázek k článku 

Slavnostním otevřením Českého domu v Bruselu bylo 11. října 2007 korunováno úsilí Stálého zastoupení poskytnout reprezentační prostory českým krajům a některým firemním zastoupením. U příležitosti tohoto otevření byl zorganizován i historicky první český Street Fest, kde se veřejnosti představily nejen jednotlivé regiony a jejich speciality, ale i česká věda. Spolu s kanceláří CZELO zde prezentovaly své výsledky katedra kybernetiky FEL ČVUT a tři novátorské projekty z různých fakult, jejichž prezentaci zaštítil projekt Tripod zaměřený na podporu transferu technologií na ČVUT.

Otevření Českého domu se konalo pod záštitou předsedy vlády Mirka Topolánka a za přítomnosti místopředsedy vlády pro evropské záležitosti Alexandra Vondry a ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga. Otevření se zúčastnilo i několik hejtmanů a dalších představitelů českého a evropského politického dění.

Stánek CZELO – ČVUT byl jediným, kde se mohli kolemjdoucí seznámit s výsledky české vědy, a dokonce si i vyzkoušet některé z objevů. I když byl Street Fest spíše lidovou slavností, zúčastnilo se ho mnoho kvalifikovaných úředníků, zejména z Generálního ředitelství pro výzkum Evropské komise, které sídlí hned za ulicí Caroly, kde se slavnost odehrávala.

Mezi projekty, jejichž prezentaci na Street Festu podpořil projekt Tripod, byl zařazen dohledový systém pro nevidomé, jenž nevidomým umožňuje prostorovou orientaci ve známém i neznámém prostředí za využití interakce operátora. Projekt, který se uskutečnil v rámci programu RDC (Research & Development Centre – sdružení ČVUT, Vodafone, Ericsson) a ve spolupráci se Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých ČR, musel nejdříve navrhnout vhodný HW a SW, najít vhodné přijímače a poté vyřešit mnohé další technické problémy.

V rámci stánku se představily dvě samostatné spin-off firmy. Firma Happy Electronics je autorem zařízení pro audiovizuální stimulaci, které pomáhá řešit problém s nespavostí. Kromě toho však nabízí i zakázkový vývoj hardware a software. Své produkty představila také firma Clever Technologies, spin-off ČVUT a 1. LF UK. Zabývá se zakázkovým vývojem modulárních měřicích systémů biologických i obecně technických signálů. Výzkum a vývoj se orientuje na snímání, přenos a zpracování biologických signálů (EKG, tepová frekvence atd.).

Katedra kybernetiky prezentovala projekt řízení letového provozu, jehož cílem je technologie zamezení kolize, projekt robotických aplikací v průmyslu (lokalizace vlaku na bázi inerciálních senzorů pro oblasti s nedostupným signálem z GPS, lokální diagnostický systém pro včasné zjištění technické či bezpečnostní závady atd.), výzkum v oblasti inteligentní robotiky (zahrnující inteligentní mobilní roboty – samostatně se pohybující vozidla, lokalizační systémy, kooperativní strategie, plánování atd.).

Představených projektů bylo několik a ČVUT tak Bruselu ukázalo, že patří mezi špičková centra výzkumu v EU. Kromě konkrétních projektů demonstrovalo také schopnost spolupracovat s průmyslem (což je jedno z velmi diskutovaných témat na evropské úrovni) a se zahraničními pracovišti.

Pro úspěšnost celé akce plánuje Stálé zastoupení ČR při EU Street Fest zopakovat i v příštím roce.

Táňa Perglová,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaV, Brusel,
Technologické centrum AV ČR