Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Molekuly v mezihvězdném prostoru a zařízení ALMA

Evropský kulturní klub společně s Radou českých vědeckých společností vás zvou na 176. podvečer EKK, který se uskuteční 3. listopadu 2011 v zasedací místnosti č. 206, 2. patro budovy Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1 od 17:00 hod. na téma Molekuly v mezihvězdném prostoru a zařízení ALMA. Přednáší prof. RNDr. Štěpán Urban, CSc., z Ústavu analytické chemie, FCHI, VŠCHT Praha. Přednáška, která se koná v rámci Týdne vědy a techniky, se v úvodu zaměří na principy mikrovlnné, vysoce rozlišené spektroskopie plynů a na její aplikace.


Zařízení ALMA pod Mléčnou dráhou, Atacama (Chile). Zdroj: European Southern Observatory.

Speciální pozornost přednášející věnuje aplikacím v moderní astrofyzice, zejména při výzkumu mezihvězdného prostoru a cirkumstelárního média. Pomocí radio- a mikrovlnných teleskopů byla ve vesmíru objevena spousta molekul, radikálů a iontů, které umožnily formulovat nový typ chemie a získat zásadní astrofyzikální poznatky. Tento výzkum může být v příštích letech akcelerován uvedením gigantického pole milimetrových a submilimetrových teleskopů do provozu. Toto teleskopické pole se dokončuje na náhorní plošině Atacama v Chile ve výšce 5000 metrů nad mořem za účasti České republiky.
 
Vstup na podvečery je volný (do vyčerpání kapacity sálu). Zájemci o elektronické (přednostně), resp. písemné pozvánky na další akce EKK nechť kontaktují RNDr. Věru Suchánkovou, Rajmonova 1196, 182 00, Praha 8, tel. 226 230 179, e-mail: suchanko@cesnet.cz .
 
Aktuální pozvánky Evropského kulturního klubu naleznete zde
 
 
 
 

 

26 Oct 2011