Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Otevření Centra polymerních materiálů a technologií Otty Wichterle

Vědci Centra polymerních materiálů a technologií Otty Wichterle v Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd (ÚMCH AV ČR) začínají v těchto dnech pracovat v nových laboratořích. Slavnostní otevření se uskutečnilo 3. listopadu 2011 v rámci Dnů otevřených dveří ústavu, doprovodné akce festivalu Týdne vědy a techniky.

 

 

Pásku slavnostně přestříhli ředitel ústavu F. Rypáček (uprostřed), předseda Akademie věd ČR J. Drahoš a zástupkyně starosty pro Prahu 6 V. Vymětalová.



Předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš v úvodním slově připomněl paralelu mezi mottem festivalu TVT Věda pro život a osobností prof. Otty Wichterleho: „ Byl typickým příkladem vědce, jenž právě pro život udělal velmi mnoho. Dokladem mohou být miliony lidí po celém světě, které využívají jeho vynálezu kontaktních čoček.“

 

UMCH_laboratore_02.jpg
Laboratoř tvorby a zpracování polymerních materiálů

UMCH_laboratore_04.jpg

 

Základní i aplikovaný výzkum CPMT OW pokrývá široké spektrum materiálů a technologií. Např. vývoj technologií pro recyklaci polyuretanových pěn z vraků aut umožní přeměnit nežádoucí objemný odpad na suroviny opět využitelné ve výrobě nových materiálů a součástek. Díky zdejším vyvíjeným postupům bude možné modifikovat odpadní škrob na biodegradovatelné plasty, použitelné např. pro výrobu mulčovacích fólií v zemědělství. Moderní přístrojové vybavení Centra se uplatní i při výzkumu polymerních materiálů pro lékařství, např. v umělých kloubních náhradách, s cílem zvýšit jejich spolehlivost a životnost.
 

UMCH_laboratore_03.jpg

UMCH_laboratore_05.jpg

 

Centrum bylo vybudováno s podporou Operačního programu Praha – konkurenceschopnost (OPPK) a ve vínku má více jak šedesát let zkušeností z makromolekulárního výzkumu, netradiční přístupy a touhu po poznání, jak by si jistě přál i zakladatel ÚMCH AV ČR prof. Otto Wichterle, jehož jméno nové Centrum nese.

-red-

 

UMCH_laboratore_05.jpg

UMCH_laboratore_05.jpg
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

 

4 Nov 2011