Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Otázky mezigeneračních vztahů se dostávají do popředí

iniciativy předsedkyně podvýboru VSP pro sociálně pojistné systémy Gabriely Peckové se v Parlamentu 13. října 2011 uskutečnil seminář na téma Mezigenerační solidarita. V Poslanecké sněmovně se sešly významné osobnosti české vzdělanosti; mezi jinými např. Jaroslav Šebek z Historického ústavu AV ČR či Helena Haškovcová z Fakulty humanitních studií UK. Hlavním hostem semináře byla předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Miroslava Němcová, pod jejíž záštitou se seminář konal. Ve svém vystoupení se vyjádřila, že je současná společnost stále více atomizována a vzdaluje se tradičnímu vnímání rodiny, která je základním pilířem mezigenerační solidarity. „Nejsem skeptická – mladá generace se sice uzavírá u svých počítačů, ale nemyslím si, že by byla sobecká a nesolidární. Je však třeba uhodit na správnou strunu, abychom dokázali v této věci mladé lidi více oslovit.“


Předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová spolu s předsedkyní podvýboru VSP pro sociálně pojistné systémy Gabrielou Peckovou, která seminář uspořádala.
Všechna fota Stanislava Kyselová, Akademický bulletin.

Podle poslankyně a lékařky Gabriely Peckové vnímá česká společnost stáří v různých kontextech a také s ohledem na aktuální ekonomickou situaci. „ Česká společnost na stárnutí nechce reagovat. Našim dětem tím ale dáváme signál, na co jsme život seniorů zredukovali. Takřka již neexistuje např. vícegenerační bydlení, a jen těžko se tak předávají vzory, jak se k sobě navzájem chovat. Své v tom učinil také předlistopadový režim – děti se umisťovaly do jeslí, důchodci do domovů. Nechci tím jakkoli hanit tehdejší ústavní péči. Podle mne však nerespektovala celou škálu potřeb seniorů. Jako lékařka o seniory – především dámy – pečuji. To, že se současná společnost na staré lidi neorientuje, připisuji mj. také jejich nízké kupní síle. Z ekonomického hlediska zkrátka nejsou zajímaví.“

Seminar_HIU_Parlament_5.JPG

Historik Jaroslav Šebek z Historického ústavu AV ČR, v popředí Helena Haškovcová z Fakulty humanitních studií UK

Seminar_HIU_Parlament_5.JPG
 

Podnětný dějepisný exkurz do problematiky generačního potýkání a stýkání poskytl historik Jaroslav Šebek, který konstatoval, že po skončení první světové války zažila Evropa hluboké změny, a to nejen politické: rozpadl se hodnotový systém i uspořádání morálních hodnot. Mladí lidé se stávali symbolem nové budoucnosti. Hovořit můžeme o kultu mladí, který se vymezoval vůči konzervatismu starých (většinou měla tato hnutí daleko k demokracii – viz nacismus). Tento stav prohloubila na přelomu 20. a 30. let ekonomická krize. V českém prostředí ovšem tyto protidemokratické síly nenašly podporu ani mezi mladými lidmi. Po roce 1945 se ale situace změnila: mladí lidé nevěřili, že jim kapitalismus a demokracie poskytnou životní jistoty a inklinovali k levici. Nešlo však pouze o země střední a východní Evropy, nýbrž též např. o Francii, kde generační střet vyvrcholil na konci šedesátých let. V současnosti se podle Jaroslava Šebka nejedná tolik o střet politický a ideový, jako spíše o ekonomický střet (viz diskuse o penzích): „ Svoboda ale není ohrožena o nic méně, jak naznačují např. nepokoje ve Velké Británii. Evropské paradigma se proměňuje a právě otázky mezigeneračních vztahů se dostávají do popředí diskuse,“ upozornil na závěr svého vystoupení Jaroslav Šebek.   

Seminar_HIU_Parlament_5.JPG


Seminar_HIU_Parlament_5.JPG
Helena Haškovcová z Fakulty humanitních studií přednesla dvě prezentace: Dva střípky z historie české geriatrie a Senioři v rodině včera, dnes a zítra.

LUDĚK SVOBODA

14 Oct 2011