Z monitoringu tisku

EK schválila dotaci 2,3 miliardy korun na vědecké centrum BIOCEV

Rekordní rozpočet na českou vědu a výzkum z poloviny hradily firmy

Vláda odvolala členy Rady pro výzkum, vývoj a inovace


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

SAYING IT ...ON PAPER knižně

V listopadu vychází knížka anglických esejů bývalého oblíbeného lektora a zkušeného editora vědeckých textů Richarda Haase. Knížka má nejen klasickou tištěnou podobu, ale také elektronickou verzi. K vydání v Ústavu pro jazyk český ji připravil Akademický bulletin a k dostání bude v knihkupectví Academia.

richard_mensi.jpg

 

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > prosinec  > Obálka

NOVÉ KNIHY

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

OSUD GENERÁLA
Komentář k některým dokumentům o životě a tragickém konci Sergeje Vojcechovského

Jak samotný podtitul napovídá, jedná se o životopisné dílo. Objektem autorova zájmu je československý armádní generál Sergej Vojcechovský. Je jednou z nejvýznamnějších osobností, jež se pojí s působením československých legií v Rusku a poté s budováním branné moci prvního svobodného státu Čechů a Slováků v moderních dějinách.
Bystrov, V., edice Paměť, Academia, Praha 2007. Vydání 1.

MŮJ ŘECKÝ ROZVOD
Čtivá próza pro ženy, které chtějí rozumět samy sobě, a pro muže, kteří chtějí rozumět svým ženám. Román vypráví o zoufalé ženě středního věku, jež není spokojena se svým životem, a proto se rozhodne jednat. Svou situaci řeší rázně – odjíždí do zapadlé řecké vesnice a začíná tam nový život.
Tejkalová, J., Hejkal, Havlíčkův Brod 2007. Vydání 1.

SMRT KRÁSNÝCH SRNCŮ
Kniha sedmi povídek, ve kterých Ota Pavel vzpomíná na šťastné dětství před válkou i neradostné válečné roky. Hlavní postavou je autorův otec Leo Popper, vášnivý rybář, milovník přírody, ale také prodejce vysavačů značky Elektrolux.
Pavel, O., Academia, Praha 2007. Vydání 1.

ZLOČIN A TREST
Napínavý román o vraždě z ideových pohnutek nebo spíš o jejích důsledcích pro vnitřní vývoj pachatele, o jeho neschopnosti unést vlastní vinu. Chudý student Raskolnikov se rozhodne zavraždit starou lichvářku, aby sám sobě dokázal, že silný má právo zbavit bezcenného člověka života. Výčitky svědomí jej nakonec donutí k přiznání a Raskolnikov je odsouzen k trestu vyhnanství na Sibiři.
Dostojevskij, F. M., edice Europa, Academia, Praha 2007. Vydání 2.

SPALOVAČ MRTVOL
Tento psychologický horor patří bezesporu k nejznámějším dílům spisovatele Ladislava Fukse. Příběh Karla Kopfrkingla, snaživého zaměstnance pražského krematoria, se odehrává na konci 30. let 20. století a v období okupace. Vypravěč v něm skvěle zachytil vývoj charakteru "malého" člověka, který se pod vlivem historických událostí děsivě změní a který je kvůli kariéře ochoten vyvraždit celou svou rodinu.
Fuks, L., Academia, Praha 2007. Vydání 1.

VĚDA KONTRA IRACIONALITA 4
Populárně-vědecká publikace odpovídá na otázky: jaká jsou skutečná rizika jaderné energetiky a jak působí radioaktivita na člověka? O co jde ve sporu o geneticky modifikované plodiny? Jsou tak nebezpečné, jak tvrdí jejich oponenti? Proč je memetika spornou vědní disciplínou? Jaké jsou motivace kreacionismu, který útočně vystupuje proti darwinismu? Přečtete si, jaké mýty se šířily o sovětské kosmonautice a jak se dnes v USA zpochybňuje přistání astronautů na Měsíci. Ve sborníku najdete argumenty, které vyvracejí úspěšnost proutkaření a zpochybňují astrologii a hodnotu horoskopů. Dozvíte se, jakým způsobem nás klamou věštci, jak své pravdy odezírají pomocí "chladného čtení" z tváře. Další článek rozkrývá víru části veřejnosti v řádění poltergeistů.
Kolektiv autorů, Nakladatelství Věra Nosková, Praha 2007. Vydání 1.