Z monitoringu tisku

EK schválila dotaci 2,3 miliardy korun na vědecké centrum BIOCEV

Rekordní rozpočet na českou vědu a výzkum z poloviny hradily firmy

Vláda odvolala členy Rady pro výzkum, vývoj a inovace


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

SAYING IT ...ON PAPER knižně

V listopadu vychází knížka anglických esejů bývalého oblíbeného lektora a zkušeného editora vědeckých textů Richarda Haase. Knížka má nejen klasickou tištěnou podobu, ale také elektronickou verzi. K vydání v Ústavu pro jazyk český ji připravil Akademický bulletin a k dostání bude v knihkupectví Academia.

richard_mensi.jpg

 

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Abicko  > 2007  > únor  > Věda a výzkum

Unikátní zvukový korpus aneb Dvě malé slavnosti na závěr jednoho projektu

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Zástupci Slovanského ústavu AV ČR 16. října 2006 prezentovali a slavnostně předali Archivu AV ČR publikaci Ukrajinská nářečí Slovenska. Výzkum a zvukové zápisy z let 1957–1967 a kopii unikátní sady 91 CD, které jsou výsledkem dokončeného projektu Český dialektologický výzkum ukrajinských nářečí bývalého Československa: historie, výsledky, perspektivy. Originály nahrávek a originál sady CD jsou uloženy ve Slovanském ústavu AV ČR. Projekt naší přední ukrajinistky Růženy Šiškové, která spolupracovala s Mykolou Mušinkou a A. Mušinkou, podpořila GA ČR.

Systematickou terénní výzkumnou práci v rázovité kopcovité krajině s typickými dřevěnými chalupami při severní hranici Slovenska s Polskem a podél východní hranice Slovenska s Ukrajinou, která je pokračováním nářeční oblasti Podkarpatské Rusi, zahájili čeští ukrajinisté v šedesátých letech minulého století. Výzkum oblasti jihokarpatských ukrajinských nářečí, v které se zachovalo mnoho archaických rysů, umožňuje čtenářům knihy seznámit se i s tradicemi rusínského ukrajinského etnika, z nichž mnohé jsou uchovávány až do dnešních dnů, protože právě tyto tradice nářeční zvukový materiál dokumentuje (nové poznatky o lidovém kalendáři a zvykosloví zkoumaného regionu a etnika najde čtenář v etnologické studii z pera Mykoly Mušinky). Autentické zvukové nahrávky byly pořízeny při expedicích na východní Slovensko v letech 1957–1967, kde se zkoumalo 52 lokalit. Zvukový nářeční materiál z východoslovenských obcí, který představuje soubor 542 písní a 527 témat vyprávění o nejrůznějších oblastech lidského života a činnosti, byl původně nahrán na magnetofonových pásech, které ovšem postupně začaly podléhat zkáze. Zásluhou grantového projektu mohl být tento cenný zvukový materiál, který zachycuje život ukrajinského etnika východního Slovenska v období od konce 19. do 70. let 20. století, digitalizován a vznikl tak unikátní zvukový korpus, který mohou dlouhodobě využívat nejen filologové, zejména ukrajinisté a dialektologové, ale je rovněž jedinečným zdrojem informací pro další obory, pramenem pro studia etnologická, folkloristická, historická, geografická, demografická, sociologická i politologická a psychologická.

Slavnostní akt předání zahájil ředitel Slovanského ústavu AV ČR Vladimír Vavřínek, který vyzdvihl význam projektu nejen pro Slovanský ústav, ale zdůraznil, že s jeho výsledky, zejména se souborem zvukových nosičů, mohou pracovat i odborníci z jiných akademických a univerzitních pracovišť. Zástupkyně ředitele Masarykova ústavu – Archivu AV ČR Alena Míšková vyjádřila přesvědčení, že autentické záznamy vyprávění z oblasti východního Slovenska přilákají do Archivu nové badatele. Genezi výzkumu ukrajinských dialektů, na němž se podílela řada českých, slovenských a ukrajinských badatelů, z nichž k nejvýznamnějším patřili Ivan Paňkevyč, Andrej Kurimský a Oldřich Leška, seznámila přítomné autorka a realizátorka projektu, Růžena Šišková, která svou prací ukázala, že digitalizace starších zvukových nahrávek je v současné době jedním z nejlepších prostředků, jak uchovat pramenný autentický materiál dalším badatelským generacím.

Kniha Ukrajinská nářečí Slovenska a soubor všech 91 CD byly také prezentovány ve dnech 22. 3.–25. 3. 2006 v Prešově na slavnostním zasedání Asociace ukrajinistů Slovenska, katedry ukrajinského jazyka a literatury FF PU, Muzea ukrajinsko-rusínské kultury ve Svidníku a slovenské Vědecké společnosti Tarase Ševčenka za přítomnosti autorů projektu Šiškové a Mušinky a ředitele SLÚ AV ČR V. Vavřínka. Při této příležitosti byla Růžena Šišková zvolena čestnou členkou Asociace ukrajinistů Slovenska. SNM – Muzeum ukrajinsko-rusínské kultury ve Svidníku, kam byly kniha a kopie souboru CD slavnostně věnovány, jí udělilo pamětní medaili Za výjimečné zásluhy při výzkumu a propagaci ukrajinských nářečí Slovenska.

LUBOMÍRA HAVLÍKOVÁ,
Slovanský ústav AV ČR