Z monitoringu tisku

EK schválila dotaci 2,3 miliardy korun na vědecké centrum BIOCEV

Rekordní rozpočet na českou vědu a výzkum z poloviny hradily firmy

Vláda odvolala členy Rady pro výzkum, vývoj a inovace


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

SAYING IT ...ON PAPER knižně

V listopadu vychází knížka anglických esejů bývalého oblíbeného lektora a zkušeného editora vědeckých textů Richarda Haase. Knížka má nejen klasickou tištěnou podobu, ale také elektronickou verzi. K vydání v Ústavu pro jazyk český ji připravil Akademický bulletin a k dostání bude v knihkupectví Academia.

richard_mensi.jpg

 

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Vědecké centrum ELI bude mít celosvětový význam

Součástí plánu Evropské unie při budování nové generace velkých výzkumných zařízení je též špičkové vědecké centrum Extreme Light Infrastructure (ELI), které bude provozovat jedinečné laserové zařízení. Předností centra, jež má v příštích letech vyrůst v Dolních Břežanech u Prahy (další dva pilíře vybudují Maďarsko a Rumunsko), je jeho jedinečná mezinárodní pozice – na jeho vybudování se podílí 40 subjektů z 13 zemí. „Projekt ELI vznikl ve Fyzikálním ústavu AV ČR a díky své kvalitě a panevropskému charakteru se dokázal prosadit i navzdory počáteční skepsi. Jde o projekt, který hluboce přesahuje hranice nejen České republiky, ale i Evropy,“ konstatoval předseda Akademie věd Jiří Drahoš u příležitosti zahájení dvoudenní konference ELI Beamlines Scientific Challenges Meeting


 
Zleva: první náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy Jakub Hodinář, ředitel Fyzikálního ústavu Jan Řídký a ředitel britské Central Laser Facility John Collier.
Všechna fota Stanislava Kyselová, Akademický bulletin.

 
Na druhém ročníku prestižní konference se scházejí významné osobnosti světové vědy, aby diskutovaly o výzkumných programech a nových progresivních technologií centra ELI Beamlines v Dolních Břežanech. „Mezi hosty nechybí například jeden z pionýrů laserové fyziky Gérard Morou, ředitel britské Central Laser Facility John Collier, prezident Německé fyzikální společnosti a koordinátor LaserLab Europe Wolfgang Sandner a další,“ uvedl zmocněnec pro ELI Vlastimil Růžička.

ELI_resize1.JPG
Zleva: zmocněnec pro ELI Vlastimil Růžička, předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš, první náměstek ministra školství, tělovýchovy a mládeže Jakub Hodinář a ředitel Fyzikálního ústavu AV ČR Jan Řídký.
 

Předností ELI je jedinečná mezinárodní pozice. Na jeho vybudování se totiž podílí 40 výzkumných institucí ze 13 zemí. Náklady ve výši sedmi miliard korun ELI získá z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Do provozu by mělo být uvedeno v roce 2016. Do budoucna má centrum přilákat experty z celého světa a zastavit odchod českých vědců do zahraničí.

Podle ředitele Fyzikálního ústavu AV ČR Jan Řídkého má roční provoz superlaseru ELI stát 400 až 500 milionů korun. V otázce financování má projekt plnou podporu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy i do budoucna. „S podporou a udržitelností projektu počítáme, protože ELI má mezi ostatními velkými projekty mimořádné postavení,“ odmítl jakékoli pochybnosti první náměstek ministra školství Jakub Hodinář. Obavy z financování velkých center po vyčerpání evropských peněž nedávno vyslovila Národní ekonomická rada vlády.     


ELI_resize1.JPG
Zleva: Jan Řídký spolu s Johnem Collierem a koordinátorem projektu ELI Bedřichem Rusem z Fyzikálního ústavu AV ČR.

 

Hlavními přínosy největšího vědeckého projektu v dějinách České republiky bude výzkum léčby rakoviny, lékařského zobrazování a diagnostiky. Laser má být také nástrojem pro vývoj a testování nových materiálů či pro nakládání s radioaktivním odpadem. Jeho výkon by měl být až stokrát větší, než jakým disponují největší podobná zařízení.

Více informací se dočtete v článku Evropský projekt ELI míří do České republiky

ELI_resize1.JPG
Zleva: Bedřich Rus a prezident Neměcké fyzikální společnosti a koordninátor LaserLab Europe Wolfgang Sandner.

ELI_resize1.JPG

LUDĚK SVOBODA

5.10.2011