Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Vnímání Edvarda Beneše v českém a evropském kontextu

Badatelský tým Masarykova ústavu a Archivu AV ČR uspořádal ve dnech 13.–14. října 2011 ve spolupráci s mnichovským Collegium Carolinum e.V., Forschungsstelle für die böhmischen Länder, München a za laskavé podpory Goethe Institutu v Praze mezinárodní konferenci Different Images: Perceptions of Edvard Beneš in Czech and European Contexts/Unterschiedliche Bilder: Wahrnehmungen Edvard Benešs in tschechischen und europäischen Kontexten. Sympozium, které hostil pražský Goethe Institut, se uskutečnilo v rámci projektu Grantové agentury ČR Edvard Beneš, Německo a Němci.


V úvodu konference vystoupil zástupce ředitele Masarykova ústavu a Archivu AV ČR Ivan Šedivý. Foto: Luděk Svoboda, Akademický bulletin.  

Edvard Beneš patří ke stále diskutovaným postavám moderních dějin nejenom v českém, ale i v mezinárodním kontextu. Také proto bylo hodnocení jeho veřejného i soukromého působení vždy více než rozmanité. Významnou roli v těchto hodnoceních hrály a stále hrají historické procesy a myšlenkové konstrukty. Moderní historická věda věnuje v posledních desetiletích zvýšenou pozornost vzniku kulturní i vědecké reprezentace skutečnosti, zabývá se problematikou „obrazu toho druhého“, konstituováním stereotypů či mental images.
 

Benes3.jpg

Právě těmto individuálním i kolektivním představám, které ovlivňovaly a i nadále ovlivňují pohled na Edvarda Beneše v různých historických obdobích, v jednotlivých národních společenstvích (Češi, Němci, Slováci atd.) i v rámci rozdílných politických směrů, byla konference věnována. Záměrem organizátorů bylo prozkoumat vývoj a proměny vnímání osobnosti Edvarda Beneše z hlediska různých politických postojů, stejně tak jako sledovat proměňující se reflexi jeho působení v historiografii, v umění, v médiích i ve vzpomínkách jeho současníků.

Více se o konferenci dočtete v prosincovém čísle Akademického bulletinu.

 

Benes3.jpg

 

Benes3.jpg

 

Benes3.jpg

red

 

17 Oct 2011