Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

Vysoké školy neprodukují dostatek absolventů IT

Ústav informatiky AV ČR uspořádal v bývalém refektáři Emauzského kláštera 25.října 2011 seminář z cyklu Hovory s informatiky, který se uskutečnil v rámci projektu Sociální síť informatiků v regionech ČR. Seminář zahájil náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy prof. Ivan Wilhelm přednáškou o přípravě vysokoškolského zákona. Program navázal na předchozí dva semináře, na nichž význační představitelé informatiky v ČR představili a diskutovali tematické studie, které vyšly ve sborníku Hovory s informatiky 2010. Jejich smyslem bylo vytipovat nosné otázky z prostředí informatického výzkumu a jeho širšího kontextu. Z diskusí vykrystalizovaly mj. tři hlavní problémové okruhy, které autoři zpracovali do letošního sborníku.


 
Tiskové konferece se zúčastnili (zleva) rektor VŠB-TU Ostrava Ivo Vondrák, Jiří Zlatuška z Masarykovy univerzity Brno, Vladimír Mařík z ČVUT, Jiří Rákosník a Petr Ráb z Akademie věd ČR.
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Podle účastníků semináře jsou informační a komunikační služby (ITC) významnou součástí české ekonomiky. „Ačkoli lze do budoucna tuto oblast považovat za klíčovou pro konkurenceschopnost ČR, jejímu rozvoji se nevěnujeme dostatečně. Podpořit je třeba především tři pilíře: přípravu lidských zdrojů, vědu a výzkum v dané oblasti a transfer poznatků do praxe,“ konstatoval vedoucí katedry kybernetiky na FEL ČVUT v Praze prof. Vladimír Mařík.

Hovory7.JPG
Jiří Rákosník z Matematického ústavu AV ČR kritizoval stávající Metodiku hodnocení vědy a výzkumu v ČR. 
 
Podle hlavních ekonomických ukazatelů patří sektor ITC mezi velmi dynamické obory. V Česku pracuje v současnosti okolo 220 000 IT zaměstnanců a od roku 2006 jejich počet narostl o 19 %. Podobně jako další technické a přírodovědné obory se ale oblast ITC potýká s nedostatkem studentů. Mezi lety 2006 a 2010 přišlo do sektoru asi 30 000 nových pracovních sil s vysokoškolským vzděláním. Za tuto dobu však vysoké školy dodaly pouze 16 000 absolventů IT oborů, jak ukázal průzkum Vysoké školy ekonomické v Praze.  Z toho vyplývá, že celkem 47 % vysokoškoláků přišlo z jiných oborů a muselo být výrazně doškoleno.

Hovory7.JPG
 
Zároveň chybí větší zapojení soukromé sféry do vzdělávacího procesu, aby studenti mohli být konfrontováni s požadavky z praxe. „Je třeba podporovat centra excelence, která by se mohla zapojovat do rozsáhlejších mezinárodních projektů a zároveň by poskytovala expertní analýzy pro domácí průmysl. Je totiž nezbytné včas přenášet znalosti do praxe,“ vysvětlil Vladimír Mařík.  

Hovory7.JPG
Vladimír Mařík a Jiří Rákosník
 
Podle Jiřího Rákosníka z Matematického ústavu AV ČR spočívá problém také v současné Metodice hodnocení vědy a výzkumu v ČR, která opomíjí hlavní cíle hodnocení. „Omezuje se totiž jen na počet jednotlivých výstupů výzkumné činnosti, aniž by zkoumala jejich kvalitu, relevanci a přínos.“
 
Hovory7.JPG
Na téma Metody výzkumu v současné teoretické informatice přednášel ředitel Institutu teoretické informatiky UK Jaroslav Nešetřil.
 
Hovory7.JPG
 
lsd

 

25 Oct 2011