Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

O památkách trochu jinak: Dřevěné kostely ve Slezsku a na severní Moravě

Národní památkový ústav zve na předposlední, listopadovou přednášku z letošního ročníku podvečerního přednáškového cyklu O památkách trochu jinak 2011. Přednáška s názvem Dřevěné kostely ve Slezsku a na severní Moravě se uskuteční 3. listopadu 2011 od 17:00 hod. v tzv. galerii Ledeburského paláce, Valdštejnské nám. 3, Praha 1 – Malá Strana.

Přednáška magistry Romany Rosové z ostravského územního odborného pracoviště NPÚ je věnována historii, současnému stavu a obnově dřevěných kostelů na území Moravskoslezského kraje, kde se dnes nachází kolem 20 těchto staveb. Nejbohatší oblastí jejich výskytu je Pobeskydí, které bylo ještě ve 30. letech 20. stol. územím s dominantní dřevěnou architekturou. Převážná většina dřevěných kostelů v kraji patří k tzv. západoslovanskému typu, stojí zde však i kostel řeckokatolický (v Kunčicích pod Ondřejníkem) a kostel norského typu (v Bílé). Jeden z nejstarších kostelů býval i na území Ostravy, v Hrabové, bohužel v r. 2002 shořel a byl nahrazen replikou.
 
Přednášky se konají pravidelně každý první čtvrtek v měsíci, s výjimkou prázdninových měsíců.
 
Změna programu vyhrazena. Aktuální informace na www.npu.cz .  
 
Přednáškový cyklus O památkách trochu jinak 2011: 2. ročník cyklu přednášek a povídání Národního památkového ústavu v galerii Ledeburského paláceo památkách, věnovaný péči o památkový fond v jednotlivých krajích České republiky a jejich specifikům. Je určen pro všechny, které zajímají novinky z památkové péče, například zajímavé objevy, významné památkové akce, restaurování a obnova památek, nově otevřené prohlídkové trasy a další.
O aktuálním dění v krajích přednášejí pracovníci územních odborných pracovišť Národního památkového ústavu.
 
Kontakty:
Mgr. Zdeňka Kalová, DiS., tiskový referát NPÚ, 257 010 207, 724 511 225, kalova@up.npu.cz


 

24 Oct 2011