Z monitoringu tisku

EK schválila dotaci 2,3 miliardy korun na vědecké centrum BIOCEV

Rekordní rozpočet na českou vědu a výzkum z poloviny hradily firmy

Vláda odvolala členy Rady pro výzkum, vývoj a inovace


Věda na rozhlasových vlnách
 Ze světa vědy na Vltavě
 Leonardo slouží vědě

SAYING IT ...ON PAPER knižně

V listopadu vychází knížka anglických esejů bývalého oblíbeného lektora a zkušeného editora vědeckých textů Richarda Haase. Knížka má nejen klasickou tištěnou podobu, ale také elektronickou verzi. K vydání v Ústavu pro jazyk český ji připravil Akademický bulletin a k dostání bude v knihkupectví Academia.

richard_mensi.jpg

 

Akademický bulletin vstoupil do věku dospělosti

Get the Flash Player to see this player.


 

Fulbrightova komise se přestěhovala do nových prostor

Komise J. Williama Fulbrighta, příspěvková organizace Ministerstva školství, která je spolufinancovaná americkou vládou, oslavuje v tomto roce již 20 let od svého založení. Dnes proběhlo slavnostní otevření její nové kanceláře za účasti Jakuba Hodináře, 1. náměstka ministra zodpovědného za evropské záležitosti a Davida Gainera, kulturního atašé z amerického velvyslanectví v ČR. Kancelář je umístěna v Karmelitské ulici na Malé Straně a od dnešních 15 hodin přístupná veřejnosti.

Na základě mezivládní dohody vyjelo v uplynulých 20 letech díky Fulbrightovu stipendiu téměř 700 českých studentů, vědců, vysokoškolských a středoškolských učitelů do USA. Současně více než 550 jejich amerických kolegů pobývalo na českých středních a vysokých školách a ve vědeckých ústavech. „ Z pohledu dalších programů podporujících mezistátní mobilitu studentů patří Fulbrightova komise k těm nejúspěšnějším. Dvacet let její existence a počty studentů, kteří využili tohoto stipendia, to jenom potvrzují“, sdělil ke slavnostnímu aktu Jakub Hodinář, 1. náměstek ministra zodpovědný za evropské záležitosti. V prostorách Komise je také poradenské centrum o studiu v USA, které pořádá semináře, individuální konzultace pro české zájemce a provozuje i knihovnu základních materiálů souvisejících se studiem.

Do rozpočtu organizace přispívá již dvacet let jednou třetinou český stát, americká vláda poté dvěma třetinami. Fulbrightovu komisi řídí česko-americká správní rada. Českou část správní rady jmenuje ministr školství, americkou velvyslanec USA v České republice, oba jsou také čestnými spolupředsedy správní rady. Díky novým prostorám, které MŠMT nabídlo pro sídlo Fulbrightovy komise, dojde v budoucích letech k výrazné úspoře nákladů na provoz Komise a tedy i ke zvýšení počtu stipendistů, kteří se programu akademických výměn zúčastní.


Podrobnější informace o Komisi a jejích programech na www.fulbright.cz .
 

16.9.2011