Kalendář akcí

Today < 2011 >  < December > 
Mo Tu We Th Fr Sa Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

Seminář AV ČR a Senátu o problémech spolupráce mezi akademickou a komerční sférou

Prof. Antonín Holý převzal Stříbrnou pamětní medaili Senátu
 
Společný seminář Akademie věd ČR a Senátu Parlamentu ČR na téma „Problémy spolupráce mezi akademickou a komerční sférou“ se konal v pátek 4. listopadu 2011 v Jednacím sále Valdštejnského paláce. V úvodu semináře převzal Stříbrnou pamětní medaili Senátu za mimořádné zásluhy ve výzkumu a vývoji virostatik prof. RNDr. Antonín Holý, DrSc., dr. h. c. mult.

Kromě vrcholných představitelů Senátu PČR a AV ČR, Milana Štěcha a prof. Jiřího Drahoše, se semináře zúčastnili místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR PaedDr. Alena Gajdůšková, člen Akademické rady AV ČR Ing. Karel Aim, CSc., předseda České konference rektorů prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc., emeritní generální ředitel Zentiva Ing. Jiří Michal, generální ředitel Siemens ČR Ing. Eduard Palíšek, PhD., MBA, a další přední zástupci politické, podnikatelské i vědecké sféry. Seminář moderoval Dr. Ing. Otakar Fojt.
 
Společné prohlášení předsedů Senátu PČR a Akademie věd ČR k aktuálním problémům spolupráce mezi akademickou a komerční sférou  
 
V rámci Stálé konference Senátu Parlamentu ČR a Akademie věd ČR se dne 4. listopadu 2011 v sídle Senátu konalo setkání významných osobností z oblasti vědy, vzdělávání, průmyslu a politiky. Smyslem setkání bylo upozornit na problémy spolupráce mezi akademickou a komerční sférou, pojmenovat nové příležitosti a nastínit možná východiska a řešení těchto problémů.
 
Milan Štěch, předseda Senátu PČR a Jiří Drahoš, předseda AV ČR, využili této příležitosti k následujícímu společnému prohlášení:
 
1. Jsme přesvědčeni, že vztah akademické a komerční sféry je třeba založit na oboustranně výhodných a dlouhodobých motivacích, jejichž uplatnění přinese ve výsledku trvalý prospěch a užitekpředevším občanůmČeské republiky.
 
2. Dále se shodujeme v tom, že vzájemná spolupráce v oblastech, kde se setkávají věda, vzdělávání a průmysl, musí respektovat především tyto principy:
 
Výzkum prováděný v rámci akademické sféry slouží rozvoji příslušných vědních disciplín bez přímé závislosti na specifických komerčních zájmech; tento výzkum je nutnou podmínkou pro získávání kvalitativně nových poznatků, pro dlouhodobý technologický rozvoj a inovační výkonnost české ekonomiky, ale také pro reflexi nových sociálně-kulturních souvislostí.
 
Spolupráce akademické a komerční sféry musí vycházet z potřeb české společnosti, nelze ji však zakládat na omezování svobodného bádání a svobody tvůrčích činností - ty jsou jedním z atributů demokratického právního státu a ústavou zaručenými hodnotami, ale i jedním ze základních  pilířů budoucího hospodářského a sociálního rozvoje České republiky.
 
Podstatným nositelem, tvůrcem a realizátorem inovací je firemní sféra, která inovuje produkty, služby a výrobní procesy pod tlakem udržení své konkurenceschopnosti.
 
Jsme přesvědčeni, že vysoká úroveň vzdělávání a vědy jsou nezbytnými předpoklady vytváření nejen materiálního blahobytu,  ale i formování kulturních a duchovních hodnot, neboť teprve na jejich základech lze budovat skutečnou a dlouhodobou prosperitu České republiky.
 

 

 

 

 

 

 

 

Připravil: Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

4 Nov 2011

Search

All intranet Current section