Kalendář akcí

Today < 2011 >  < December > 
Mo Tu We Th Fr Sa Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

Setkání Akademie věd ČR nad granty ERC

Seminář Akademie věd ČR věnovaný grantům Evropské výzkumné rady (ERC) se uskutečnil v pátek 11. listopadu 2011 pod vedením předsedy AV ČR prof. Jiřího Drahoše. Jeho pozvání přijali místopředseda ERC Pavel Exner, národní kontakt pro programy ERC Petra Perutková, hodnotitelé ERC projektů Zdeněk Strakoš a Jan Šafanda i úspěšní řešitelé ERC grantů Tomáš Jungwirth a Petér Szabó. Mezi účastníky setkání byli zástupci nejlépe hodnocených týmů i vědci ocenění v posledních ročnících Prémie Otto Wichterleho.

 

Předseda AV ČR prof. Jiří Drahoš v úvodním příspěvku zdůraznil, že ERC granty, určené nejlepším jednotlivým vědcům i týmům (se svobodně zvolenými tématy), považuje za zcela ojedinělý a velmi úspěšný nástroj rozvoje vědy a výzkumu. I když vědci z Akademie věd dosahují nejvyšší úspěšnosti v rámci celé České republiky, počet těchto grantů neodráží skutečný výzkumný potenciál AV ČR. V dnešní době je to navíc úspěšnost právě v ERC grantech, která se stává měřítkem kvality vědy a výzkumu v evropských výzkumných institucích. Podpora špičkového výzkumu je v Akademii věd ČR zcela přirozeně na předním místě. Jiří Drahoš připomněl, že již v červnu adresoval osobní výzvu k účasti nejlépe hodnoceným týmům. Závěrem vyzval přítomné a jejich týmy k zodpovědnému zvážení zapojení do programů ERC.
 
Program ze setkání naleznete zde .
 
Prezentace:
 
European Research Council je první celoevropskou grantovou agenturou pro financování hraničního výzkumu. Zaměřuje se na podporu špičkových výzkumníků napříč všemi vědními obory, aniž by jim byla předepisována témata. Jediným kritériem hodnocení je kvalita předkládaného projektu. Hodnocení se zakládá na skutečně mezinárodně pojatém systému peer review, je nezávislé a dvoukolové. Provádí ho 25 oborových panelů, které zahrnují odborné hodnotitele navržené Vědeckou radou ERC. Tyto mezinárodní panely pokrývají všechny vědní obory a jsou organizovány ve třech hlavních oblastech výzkumu: věda o neživé přírodě (10), věda o živé přírodě (9) a společenské a humanitní vědy (6). V čele každé skupiny stojí předseda, který zajišťuje věrohodnost celého procesu vzájemného hodnocení. Členy panelů jsou vědci, technici a akademičtí pracovníci s nejlepší mezinárodní pověstí ze zemí EU i mimo ni.
 
Přehled a příklady financovaných projektů: http://erc.europa.eu/erc-funded-projects
Přehled hodnoticích panelů a jejich členů: http://erc.europa.eu/evaluation-panels
 
Leták ERC naleznete zde.
 
Konzultace návrhů projektů ERC v TC AV ČR:
Petra Perutková, perutkova@tc.cz , tel.: 234 006 161, obecné ERC informace
Kateřina Rakušanová, rakusanova@tc.cz , tel.: 234 006 158, finanční pravidla
Kamila Hebelková, hebelkova@tc.cz , tel.: 234 006 150, právní záležitosti
 
Připravily: Odbor mezinárodní spolupráce a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

23 Nov 2011

Search

All intranet Current section