Kalendář akcí

Today < 2011 >  < December > 
Mo Tu We Th Fr Sa Su
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

.

Academic bulletin

abicko

Movies from world of sciences

videoprezentace-blok-bgd.jpg

BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

More about BIOCEV project

Hrdinové a antihrdinové Visegrádu

Mezinárodní vědecká konference
 
Pod názvem „Hrdinové a antihrdinové národních dějin zemí Visegrádu v historiografické reflexi sousedů / Můj hrdina, tvůj nepřítel: Nasloucháním k porozumění“ pořádá mezinárodní vědeckou konferenci Ústav pro soudobé dějiny Akademie věd ČR. Akce se koná ve dnech 1.–3. prosince 2011 v pražském Černínském paláci a záštitu nad ní převzalo Ministerstvo zahraničních věcí ČR.

 
Konference svede dohromady historiky ze zemí Visegrádské skupiny, aby diskutovali problémy spojené s rozdílným vnímáním naší společné historie. Hlavním tématem budou osobnosti a události, které přes hranice vyvolávají odlišné, často protichůdné interpretace a hodnocení. Středověcí panovníci, novověcí zakladatelé i bořitelé států, revolucionáři, bojovníci za svobodu a nezávislost se stali předmětem podrobného historického výzkumu. Je tedy možné vést velmi sofistikovanou diskusi, jak a s jakými odlišnostmi jsou vnímáni a hodnoceni v jednotlivých zemích střední Evropy.
 
Existují i témata, např. životní osudy významného politika maďarské menšiny Jánose Esterházyho, kde teprve společná debata pomůže narýsovat žádoucí linie budoucího bádání. Debata o takových, někdy více, někdy méně kontroverzních tématech může být i důležitým a inspirujícím signálem pro okolní svět, že jakkoli visegrádské země mohou mít problémy se společnou historií, jsme schopni a ochotni si navzájem naslouchat a společně diskutovat, sine ira et studio, i značně problematická témata.
 
Program konference naleznete zde.
 
Připravily: Ústav pro soudobé dějiny AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

24 Nov 2011

Search

All intranet Current section