Kalendář akcí

Dnes < 2011 >  < prosinec > 
Po Út St Čt So Ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

section-box-04-bg.jpg

Akademický bulletin

abicko

Minuty z TVT

videoprezentace-blok-bgd.jpg

projekt BIOCEV

 

Get the Flash Player to see this player.

Více o projektu

Biofyzika pomáhá medicíně

Nová publikace českých vědců v časopise Nature Chemistry
 
 „Opticky čisté, ve vodě rozpustné závitnicové struktury na bázi kovů vykazující antibiotickou aktivitu“ je název nové objevné publikace v časopise Nature Chemistry, o kterou se zasloužili také dva vědci z Biofyzikálního ústavu AV ČR v Brně – prof. Viktor Brabec a Dr. Jaroslav Malina. Jde o výsledek mezinárodní spolupráce s badateli renomované University of Warwick v Anglii, spoluautory článku.

 

Biofyzikální vlastnosti závitnicových struktur na bázi kovů (např. tvar, velikost a náboj) jsou velmi podobné biofyzikálním vlastnostem alfa-šroubovic peptidů. Díky této skutečnosti byly charakterizovány některé interakce těchto závitnicových struktur s biomolekulami, jež jsou analogické s interakcemi peptidů s biologicky významnými molekulami. Získané poznatky naznačují, že by tyto chirální závitnicové komplexy mohly nalézt uplatnění v medicíně, mimo jiné jako látky s protinádorovými účinky. Dosavadní výzkum v chemických vědách však zatím neposkytl vhodné struktury s vlastnostmi umožňujícími aplikaci tohoto objevu v klinické praxi.
Aby bylo možné závitnicové struktury na bázi kovů v biomedicíně využívat, jejich vlastnosti by měly splňovat tato kritéria:
 
(i)  opticky čisté a neracemizující (pro použití v lidských systémech);
(ii)   rozpustné a stabilní ve vodě (pro studie v biologických prostředích);
(iii)  snadno dostupné (pro usnadnění vývoje);
(iv)  chemicky různorodé (aby bylo možné navrhovat a optimalizovat jejich farmakologické vlastnosti).
 
V uvedené publikaci je popsáno zcela nové a praktické pojetí, které otevírá cestu k přípravě celé řady závitnicových struktur vyhovujících všem čtyřem kritériím. „Tento unikátní přístup bude mít zásadní dopad na rozvoj chemického a biofyzikálního základního výzkumu metaloorganických struktur a v širším kontextu též na rozvoj molekulární biologie a mikrobiologie. Existují rovněž velmi reálné vyhlídky pro objev zcela nových farmak,“ osvětluje prof. Viktor Brabec přínos této práce pro vědu i zdraví člověka.
 
V publikaci je již popsána neobvykle vysoká aktivita nových závitnicových struktur na bázi kovů proti bakteriím Staphylococcus aureus a Gram negativním bakteriím E. coli. Tyto výsledky umožňují formulovat nové paradigma pro metalofarmaka. Jelikož by metalofarmaka na bázi závitnicových struktur neobsahovala reaktivní centra (jak tomu je např. u konvenčního cytostatika ,cisplatiny'), jejich účinnost by závisela na struktuře (podobně jako u peptidů nebo jiných látek biologického původu).
 
„Naše práce předkládá praktické řešení závažného problému souvisejícího s chiralitou supramolekulárních struktur kov/ligand, které bude možné aplikovat při klinickém využití závěrů výzkumu nositele Nobelovy ceny Jean-Marie Lehna v oboru supramolekulární chemie,“ shrnuje badatelské výsledky prof. Viktor Brabec.
 
Struktura kationtu v komplexu
Struktura kationtu v komplexu ΔZn,RC-[Zn2L1a3][ClO4]4∙2CH3CN∙3H2O∙½MeOH
 
 
Podrobnější informace: Prof. RNDr. Viktor Brabec, DrSc., Biofyzikální ústav AV ČR, v. v. i., e-mail: brabec@ibp.cz, tel.: 541 517 148
 
Připravily: Biofyzikální ústav AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

 

25.11.2011

Vyhledávání

Celý intranet Aktuální oblast